ROBATORI A LA BIBLIOTECA

http://www.lavanguardia.com/internacional/20130131/54362561452/escandalo-robo-libros-biblioteca-girolamini-napoles.html

Torno de caminar, de viure un parell d’hores en plena natura… ja ho explicarem un altre dia… començo a mirar els diaris virtuals, fa poc que han tocar l’angelus, ja és hora de posar-se al dia, encara que pel que trobarem.. cap alegria!

La notícia em fa consultar els meus apunts… és una biblioteca molt interesant… la Biblioteca del Girolamini (Biblioteca Estatal d’Oratori Monument Nacional Girolamini) és un estat cultural de la ciutat de Nàpols. Equipada amb una important col·lecció de llibres, així com un notable arxiu de música d’òpera, es va obrir al públic el 1586, és la més antiga de Nàpols… i la segona a Itàlia després de la dels Malatesta de Cesena.

Però és que a part de l’antiguïtat… té una quantitat excel·lent d’exemplars:

  • uns 159.700 títols, majoritàriament antics
  • 120 incunables
  •  5.000 llibres del segle XVI, cinquecentines, que diuen els clàssics de Nàpols
  • nombrosos manuscrits, dels quals prop de 6.500 composicions relacionades i obres musicals dels segles XVI fins al segle XIX.

Entre aquesta pila de llibres, tots ells ben classificats, podem trobar la col·lecció de llibres de Giuseppe Valletta… són uns 18.000 volums, amb edicions rares dels segles XVI i XVII: la literatura clàssica grega i llatina, història i filosofia, ocupen tota una sala anomenada de Giambattista Vico.

Aquest Giambattista Vico, pels italians, era un filòsof comparable al Descartes…

http://ca.wikipedia.org/wiki/Giambattista_Vico

Fitxer:Vico La scienza nuova.gif

A més dels seus llibres… hi les primeres edicions de totes les seves obres… això encara li dóna + importància a la sala biblioteca: Giambattista Vico.

Però també hi han un munt d’bres dels coneguts filòsofs: Benedetto Croce, Giordano Bruno, Aristòtil, Plató, Ciceró, Tomàs d’Aquino, Bacon, Newton, Montesquieu, Voltaire…

Avui dia és posible consultar llibres d’aquests espais, gràcies a la tasca de catalogació i restauració de llibres digitalitzats l’any passat, el 2012.

No obstant això, el dia abans de la seva reobertura al públic, la biblioteca completa de Girolamini (inclosa la sala de Vico), va ser confiscada per la policia.

Els diaris d’avui comencen a tractar el tema… hi ha pel mig un important senador amic de l’empresari i ex president de la república «il cavaliere», i el propi director de la biblioteca…

Bé primer acabem d’explicar com és aquesta fenomenal bibliotecaBiblioteca Oratoriana dei Girolamini, Nápoles

A més de tot l’explicat, hi una altra preciosa sala-biblioteca on hi ha emmagatzemat el Fons Agustí Gervasi: arqueologia, numismàtica, la literatura, la literatura clàssica).

Altres sales amb el Fons de Filipines: Història de l’Església, l’Escriptura, la teologia i el Fons de Valeri: 940 volums sobre la història de Nàpols i de «El sud d’Itàlia».

 
Segons les dades dels experts aquesta biblioteca es va obrir al públic ja pel 1.586… era una biblioteca especialitzada en la filosofia, la teologia cristiana, l’església cristiana a Europa, història de l’església, música sacra i la història d’Europa.
Des del punt de vista arquitectònic, l’actual biblioteca, és part del complex de l’església de Girolamini.
L’edifici que l’alberga va ser redissenyat al segle XVIII per Arcangelo Guglielmelli, l’obra va ser acabada pel seu fill el 1.727.
Conté frescos de Pietro Bardellino (segle XVIII).
 fragment d’un dels frescos
Pietro Bardellino - Enea Al Cospetto Di Didone un altra fragment
La biblioteca dei Girolamini a Napoli.
Actualment pertany a conjunt de Biblioteques de l’Estat, es manté fidel a la seva condició d’oberta al públic… també es pot visitar com a turista…
 
Ara podem anar a diferents diaris, comencem per un d’Itàlia… molt expressiu…
Lettera43
La Repubblica
Corriere
Al nostre país, comencem per La vanguardia,
El mundo també tracta el tema,
Els del País estan tots ocupats amb el tema Bárcenas i el PP
Els del Periódico, el Punt-Avui, massa ocupats en la corrupció… la cultura pot esperar
Resumint un total de 257 TÍTOLS antics han desaparegut de la biblioteca Girolamini  de Nàpols, una institució pública i cultural construïda al segle XVI que custodia importants obres de filosofia i música amb exemplars que abasten des del segle XVI al segle XIX.
Podem fer una ullada.. ho expliquen amb swing a «el confidencial«… «El escándalo de Girolamini: el director cleptómano, la rubia, el cura y el perro»

el bibliotecari que robava els llibres de la seva biblioteca

L’historiador, va seguir explicant:  «el desordre que regnava a l’habitació era a extrem, els llibres d’estaven apilats de qualsevol manera sobre les taules i per terra hi havien  ampolles de Coca-Cola».
El surrealisme de la Història continua: «Quan estàvem veient aquest estat caòtic, va entrar un gos amb un os a la boca i es va disposar a fer  les seves necessitats sobre una de les taules». Circumstància agreujant relata Montanari, és que la mascota es deia «Vico», Com la sala en la que estàvem i en honor al filòsof Giambattista Vico», que va ser qui va ajudar als Fons del Monjos quan es va constituir la biblioteca inicial.
I el que va fer vessar la gota del got…  que els Carabiners encarregats de la Protecció de Béns Culturals tampoc van dubtar a etzibar-li: «Tothom sap que en De caro és un delinqüent, però el mateix temps és assessor del Ministre de Cultura i no podem fer res contra seva».
Després de l’article un bon grapat d’intel·lectuals italians, amb Umberto Eco i el guanyador del Premi Nobel, en Dario Fo, es van mobilitzar i van  reclamar al Ministeri una Comissió d’Investigació.
Bé la cosa sortosament està gairebé arranjada… encara falten algun exemplars registrats i en especial no apareix un exemplar molt valuós d’Utopia, obra publicada el 1516 per Thomas More… podeu mirar si està la vostra biblioteca!
Us poso, amics blocaires, unes imatges perquè no hi hagi dubtes,
Ara si teniu aquesta versió,
Llegiu-lo i gaudiu de la seva lectura.
Podem veure un parell de documentals sobre el tema,
Ens acomiadarem amb una música de la que es guarda en aquesta magnífica biblioteca a pesar del seu ex-director.
Un Petó.net
Cerverí de GirOna
PD.- us poso una imatge de la moderna biblioteca d’Alexandria…
Biblioteca Universidad de Alejandría, Egipto
i una de + clàssica, la de El escorial,

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *