PRESONS

Ben segur que si preguntem què és una presó ? qualsevol de vosaltres blocaires diríeu quel com semblant a: una presó és un lloc, edifici o conjunt d’edificis, on es confina gent que ha estat privada de llibertat per no haver respectat certes normes d’una societat de la majoria de països on aquestes normes estan definides per les lleis.

Aquests dies està de moda veure com hi ha un grapat d’intocables… almenys això es creien ells, que comencen a estar imputats, altres declaren ja en judici, i d’altres esperen el moment d’entrar a la presó.

Encara recordo al memorable Chaplin…

Ara les presons són bastant diferents.. però hi ha unes que sobresurten.

Començarem per unes que ens sorprendran pel seu luxe i pels resultats…

LEOBEN, la presó més formosa del món mundial.

Està situada a la ciutat de Styria, Austria, va ser dissenyada per l’arquitecte Joseph Hohensinn. Com podeu veure és un edifici Excel·lent.

La intenció de l’arquitecte i el seu equip era oferir als inquilins una sensació de llibertat i procurar que els reos no tinguessin problemas de socialització.

És una estructura de vidres, fustes, acer inoxidable i formigó, majestuos però moderna com si fos un hotel modern.

[pr2.jpg]

Es considera una presó 5 estrelles, amb capacitat per 205 persones. Hi ha spa, gimnàs, fil musical, cel·les amb mobles i vistes panoràmiques, zona esportiva, sales de tele, espai de jocs, cuina, sala multimèdia i dormitoris especials per les visites conjugals.

El sistema austríac sosté que la millor manera de reformar a un delinqüent és no portar-lo a la presó. I si cal portar-lo, millor que sigui un lloc agradable… consideren que llocs desagradables i punitius no ajuden a reformar a les persones.

Es pot llegar un lema a la seva entrada: Tots els éssers humans neixen lliures i iguals, amb dignitat i drets»

Com que imagino us costa creure el que us explicava i us penseu que us parlo d’un hotel…

HALDEN, la presó + humana del món mundial

Aquesta està situada a Noruega. Va ser dissenyada per l’arquitecte Erik Moller.

Té capacitat per 252 reclusos. es va inaugurar l’1 de març del 2.010 pel rei Harald Vè.

Cal observar que les habitacions tenen finestres sense reixes i les habitacions tenen una pepita nevera i tele de plasma.

El perquè de les teles de plasma no és perquè el Rajoy li agraden… és perquè són + fàcils de col·locar i no es poden amagar objectes com drogues o contraban en el seu interior que està blindat.

Són blocs de 12-15 cel·les amb una cuina de luxe, àrees de descans amb taules per prendre el café, estudi de gravació.

  http://s1216.photobucket.com/user/chema32/media/Prision%20Noruega/prision_noruega.jpg.html

Hi ha la posibilitat de fer equitació, escalar murs, practicar esport en les pistes de 75 hectàrees.

Darrera hi ha tot una filosofía humanista del sistema penal noruec, està comprovat que el sistema represiu a les presions no millora les personesi ells consideren que el tracte humà millora les posibilitats de rehabilitació.

BASTOY, la presó ecològica.

Està construida a la petita illa del fiord d’Oslo, a 75 qm. al sur de la capital norega… té unes vistes espectaculars de la costa de Vestfold.

La millor manera d’arribar a la presó és amb el ferry que condueix un dels presos.

Igual us penseu que és un espot turístic… però és un futlletó de la presó.

En aquesta presó pensada per 115 reclusos viuen en diferents cases de fusta, allà porten una vida com la que portaran quan siguin lliures. Els interns cuiden dels animals de la granja, cuiden de les seves instal·lacions i culreuen els seus aliments en els diferents horts de la illa.

Tothom té aisgnat un treball des de 2/4 de 9 del matí fins 2/4 de 4 de la tarda. Fins i tot per cada dia reben un salari de 7 € diaris que poden gastar en una botiga local on hi ha diversos productes.

Les instal·lacions compten amb camps de futbol, de bàsquet, tennis i inclús hi ha saunes.

Per poder anar-hi, es fa la tria entre els presos d’altres presons noruegues que ja han complert les 2/3 parts de la seva comdemna.

Sols hi ha 70 funcionaris que van desarmats i sols la meitat van amb uniforme. En Rousseau s’ho passaria d’allò + bé aquí… ell que va escriure: «L’home neix lliure, però en tots costats està encadenat»

OTAGO, la presó Milton – Hilton.

Aquesta presó es troba a Milton, Nova Zelanda. És un luxe de presó, per això els novazelendesos l’anomenen Milton-Hilton (El Hilton de la ciutat de Milton)

Va costar 217 milions de $. Cada pres disposa d’habitació individual amb tele.

Totes les instal·lacions tenen cal·lefacció radiant pel terra.

Als interns se’ls instrueix perquè puguin reinsertar-se com ramaders, electricistes o cuiners.

CHAMP – DOLLON, la residencia universitària

Es trova a Puplinge, prop de Ginebra, Confederació Helvètica (Suïssa).

Va ser edificada el 1.977, preparada per 270 presos. El 2.011 va tenir critiques per «overbooquing» i van fer obre, amb un edifici annex per 100 places +.

Disposa de 150 places de treballs repartits en tallers i activitats: cuina, bany, fusteria, pintura, manteniment exterior, taller de tele… per a rehabilitat als interns.

També hi ha un hospital i una unitat psiquiátrica.

Però jo fa temps que havia pensat en altres presons… el que qualsevol entén per presó – infern.

ALCATRAZ, la + segura del món mundial

Es diu que els presos els feien dutxar a 40º perquè si volien escapolir-se i nedar… els eu cos no poguès habituar-se al fred de la badia i així no puguessin escapolir-se nedant..

L’estadística ens diu que del 1.936 al 1.962, un total de 36 homes van intentar fugar-se… 7 van morir per les bales dels guàrdies, 23 van ser capturats vius, 1 ofegat a la badia i 5 despareguts.

 fitxa d’un pres d’Alcatraz

De totes maneres les instal·lacions , cada vegada + deteriorades… va ser tancada al públic el març del 1.963.

No oblidem el lema: «Qui se salta les normes va a la presó, qui se salta les normes de la presó va a Alcatraz»

Actualment es pot visitar com una mena de turismo negre.

Podem visionar un documental que ens donarà idea de la vida en aquesta presó…

GITARAMA, malson amb els ulls oberts.

Aquesta terrible presó es trova a Rwanda… petit país de la zona dels Grans Llacs d’Àfrica.

Són 2 edificis de 4 plantes que es van construir per 400 presos… peròa l’Àfrica ja se sap que hi ha governs corruptes i «desmanegats»… actualmente les ONG’s consideren que hi ha apilats uns 7.000 reos entre les seves reixes.

Molts d’ells es neguen a sentar-se o dormir a les escales per por a ser aixafats per una eventual avalantxa.

Penseu que hi ha 20 banys per a tot el personal… i tinguen en compta que ningú neteja… un metge de MSF que va anar-hi de visita per fer un informe sobre aquesta presó va dir: «vaig sentir la pudor d’una gàbia de lleons barrejada amb un rec d’aigües fecals, mentre escoltava les cantinel·les de molts presos que s’han tornat bojos al viure en aquelels condicions»

Es considera que la vida mitja d’un pres a Gitarama és de 8 mesos… i 1 de cada 8 inquilins moren abans de cumplir-se els 100 primers dies.

MSF parla fins i tot de canibalisme degut a l’amuntegament de presoners.

Per estalviar, hi ha un mur molt baixet al voltant de la presó… però ja està tot pensat… i si un vol escapolir-se quan ha saltat el muret, camí de la selva es trova amb un cap minat… i si un resulta ferit, s’ha d’espavilar sol per retornar a la presó… els que es desangonen pel camí són enterrats coberts de calç viva.

BANG KWANG, el Hilton de Bangkok.

Està situada al costat del riu Chao Phraya a la provincia de Nonthaburi, Tailandia.

Els tailandesos la qualifiquen com el Hilton… però no deixa de ser una broma de mal gust… es caracteritza per ser una presó amb molt poc personal, amb superpoblació de reos.

Els primers mesos al penal van amb una bola de ferro com a les pelis.

Sovint hi ha baralles i assassinats per aigua i/o menjar… que consisteix en un plat de sopa d’arròs amb verdures 1 cop al dia.

És famosa al món perquè es pot visitar pagant una mica de dòlars… fins i tot es pot presenciar alguna sentencia de mort. Que per cert avisen al comdemnat un parell d’hores abans de l’execució.

TADMOR, el seu cognom és la por.

Es va construir quan Siria era una colònia francesa (1920-1946) està voltada pel desert a la zona de Talmor a uns 200 qm. de la capital, Damasc.

Com que no hi ha cap llibre, ni tele… i sovint els guàrdies s’avorreixen.. tenen com a diversió torturar als presos amb total impunitat.

Allà hi ha presos polítics i presos comuns, barrejats, lladres, assassins…  manifestació a Síria

Potser el que els iguala és el tracte vejatori a tots… palisses indiscriminades, cremades amb cigarros a la pell, no deixar-los dormir, tortures varies… són part de l’informe sd’Amnistia Internacional però a Síria hi ha una guerra civil i el president s’ho passa pel folre.. ja hi ha problemes + importants.

abans de fer obres de reforma de la presó

La ONG Amnistia Internacional va aconseguir fer tancar la presó el 2001… però el 2011 es va tornar a obrir una mica millorada en les infraestructures però aviat va quedar plena i ara torna a ser un desastre.

Podem visionar unes imatges actual de Síria… i ho fareu una idea de com les gasten allà, cada dia…

FLORENCE ADX, l’infern a la terra.

És una presó federal dels Estats Units, classificada com de máxima seguretat… ha vingut a substituir Alcatraz… pel que també és coneguda com Alcatraz de les Muntanyes Rocalloses. Es troba al comtat de Fremont al Colorado, molt a prop de la ciutat de Florence.

Als presos+ perillosos del EE. UU. els porten allà i els aïllen dels guàrdies i de la resta de reclusos.

Sovint són presos que han estat a altres presons, manifesten comportaments agresius, extremadamenmt violents i els porten allà com a càstic.

Les cel·les ´son minúscules però totes tenen una tele en B/N que emiteix programes educatius.

Els presoners no poden tenir cap aparell de telecomunicacions: telefonet, ordinador, tauletes… i sols 1 cop al mes sota estricte vigilància poden fer una trucada com a màxim de 15 minuts.

Al llarg del primer any el pres es passa 23 hores dins la seva cel·la i ni menja ni esno es relaciona amb cap altra intern.

Hi ha una zona, Range 13, de máxima seguretat on els presos mai surten de la seva cel·la.

Entre els recusos famosos: Zacarías Moussaoui, un dels terroristes que va organitzar l’11 S, Samir Yousef, un dels planificadors dels atemtats contra el Word Trade Center al 1993, Faisal Shahzad, intent atemtat amb cotxe-bombaa Times Square, l’1 de maig del 2010, Ted Kaczynski, el filòsof i matemàtic, que va col·locar 16 bombes en 9 estats diferents fins que el van capturar…

DOFÍ NEGRE, la única manera de sortir és… mort.

Està a Rússia, prop de la frontera amb Kazajistà.

Es considera que dins hi ha els assassins es sèrie, caníbals i terroristes txetxens (terroristes pels rusos).

Actualment hi ha 700 reos.. molts d’ells porten 5 assassinats sobre seu.

Hi ha un ciercuit tancat que els vigila les 24 hores de cada dia. Hi ha detectors de llun i so i cada 15 minuts un guardia inspecciona 1 habitacle.

Als reclusos, quan surten de les cel·les els fn caminar amb les manilles posades i en una postura forçada perquè resulti + fácil immovilitzar-los si intenten fer algún moviment no homologat.

Si s’han de moure d’un mòdul a altra els tapen els ulls per desorientar-los i no puguin recordar el planol de la zona per evitar fugides.

L’aillament extrem fa que la vida sigui insoportable la vida al penal. Els que tenen comdemna perpètua mengen a la propia cel·la i consisteix en sopa i pa cada dia, tenen una hora i mitja per anar a una sal a petita per caminar una mica però l’espai no té llum directe del sol.

Sovint els escalfen a cops…

Per arrodonir viuen sota temperaturas de fins 45 º sota zero… i vigilats per gossos d’una raça caucassiana molt agresiva, i de grans dimensions. (abans eren de l’exércit rus)

Bé ara ja teniu una miscel·lània de presons de luxe i tipus infern a la terra… potser si aquesta trepa que cada dia surten a les notícies per les seves malifetes amb els diners de tots hi fes una ullada podrien escollir el seu futur.

Ens acomiadarem amb una magnífica cançó de l’amiga Joan Baez

 

Un petó.net

Cerverí de GirOna

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *