DRETS / DEURES dels INFANTS

DRETS / DEURES dels INFANTS, és una iniciativa que constitueix una de les fites més importants en el reconeixement i l’afirmació dels drets humans.

La Convenció sobre els drets de l’infant és un dels tractats més referendats del món, ja que segons UNICEF ha estat ratificat per 193 Estats, gairebé tots els membres de Nacions Unides. La Convenció està centrada en la infància, es refereix a les necessitats i drets específics dels nens i obliga els Estats a obrar a favor dels seus millors interessos.

 

Podríem dir que és un instrument internacional que estableix els drets civils polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa.

Van ser adoptats per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989 i entraren en vigor el 2 de setembre del 1990 després de la seva ratificació per part de vint Estats membres.

La convenció consta de 54 articles i de dos protocols addicionals, un sobre la participació dels nens en conflictes armats i un altre sobre la venda de nens i prostitució i pornografia infantils.

Els podem resumir en aquest decàleg,

Però arenció! si us fixeu jo hi he afegit el concepte DRETS / DEURES… cal treballar i viure els dos conceptes…

Amb el grup de treball «AULA 31» a partir d’un conte de la Pataliua… hem començat a treballar 4 drets / deures amb el suport de 8 personatges de còmics infantils…

Comencem pels 4 drets / deures:

  • Tots els nens i nenes sou diferents —perquè heu nascut a llocs diferents, perquè teniu famílies diferents, perquè feu coses diferents…—, tots sou iguals pel que fa als drets que teniu.

No hi ha d’haver cap nen ni nena al món sense totes les necessitats cobertes, i teniu el deure d’ajudar i compartir amb els altres perquè sigui així.

  

  •  Tens el dret a l’educació, per aprendre moltes coses.

També tens el deurede voler aprendre, d’anar a l’escola cada dia, i de posar atenció i fer cas a classe.

 

  • Tots els nens i nenes teniu dreta ser cuidats i a tenir tot el que cal per a poder créixer bé: els grans us han d’alimentar bé, us han de dur al metge si cal, us han d’ajudar a conèixer el món en què vivim.

 Vosaltres, teniu el deure d’estimar i tractar bé els adults que us envolten i tenen cura de vosaltres.

  • Tens dretque, siguis d’on siguis, visquis on visquis, siguis com siguis, ningú no et deixi de banda, ningú no et prengui els drets ni et faci sentir malament per cap d’aquests motius.

 Tu, alhora, tens el deurede no deixar ningú de banda, de no fer sentir malament cap nen o nena per ser com és ni per haver nascut allà on hagi nascut.

Els dibuixos per si algun col·lega els vol aprofitar per fer algun mural o treballar valors els podeu trobar a:

dibuixets mural V

Quan el tinguem acabat us posarem alguna imatge…

Tornant a la declaració dels drets dels Infants hem de tenir clar:

  • La Convenció aplica a la infància la Declaració Universal dels Drets Humans de Nacions Unides segons la qual tot individu és titular dels drets i llibertats que s’hi reconeixen sense distinció de cap mena, ja sia de raça, color de la pell, sexe, llengua, credo, opinió política, origen nacional o social, possessió de propietats, naixement o altra condició.
  • La Convenció reconeix que tot nen és titular de certs drets fonamentals, entre els quals s’han d’esmentar el dret a la vida, al seu nom i a la seva identitat, a ser educat pels seus pares en el si d’una família i a mantenir una relació amb ambdós progenitors, encara que estiguin separats. Així mateix la Convenció obliga els Estats a permetre que els pares puguin exercir les seves responsabilitats com a tals.

Curiosament hi ha 2 països, membres de l’ONU però que no han proclamat aquesta declaració: Somàlia i Estats Units.

De Somàlia ja en parlarem un altra dia… però us recordo que és un país on l’estat està «desaparegut»… els senyors de la guerra s’han dividit el territori i han organitzat uns mini estats fins que el govern pugui imposar el criteri.

Map of Somalia and Somalis Political Map

I dels Estat Units…  ben segur que no us imaginàveu… però és que són propis…

  • Aquesta resistència dels governants dels Estats Units (… Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush pare, Clinton, Bush fill, Obama) s’explica per diversos factors. En primer lloc, a causa de les pressions de certs grups polítics i religiosos de caràcter conservador contra la seva ratificació.
  • Motius relacionats amb la possible discordança entre les disposicions legals d’alguns Estats federats i els drets reconeguts per la Convenció, com ara la prohibició de condemnar a menors d’edat a cadena perpètua sense possibilitat d’obtenir la llibertat condicional.
  • S’estima que l’obligació de les escoles privades a educar els infants d’acord amb la carta i els principis de Nacions Unides podria conculcar la llibertat d’educació.
  • Una altra de les reticències és la possibilitat que el reconeixement de l’accés dels infants als serveis socials pugui acabar generant drets de contingut econòmic.

És ben bé que els «americans» són un món propi.

United States political map

Seria bo ara visionar amb calma un parell de documents multimèdia on no es compliran aquests drets de l’infant…
Acabo d’escoltar el discurs de la nena Malala Yousafzai al recollir el premi Sájarov… val la pena! hom diria que ja és una adulta…
Bé ja tenim una informació que ens ajudarà a reflexionar sobre els drets / deures dels infants, en acomiadarem amb una música d’un amic dels nens… el conegut José Luis Perales:
Un petó.net
Cerverí de GirOna

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *