ÁNGEL SHINGRE

Marcha en el Coca

Aquesta foto, tot i que està feta un any després de la seva mort,  ja ens dona alguna pista sobre el personatge. Els blocaires interpreteu que és una manifestació en defensa d’algun indret ecològic… i al veure el personatge central podem deduir que es tracta de defensar la selva de l’Amazonia.

Però cal remuntar-nos uns anys… era el 4 de novembre de 2.003, ara s’han complert 10 anys, que a les rodalies del poble de Coca (Orellana), en plena regió amazònica equatoriana va ser segrestat i acribillat un conegut activista camperol, ÀNGEL SHINGRE.

Ara molts blocaires us preguntareu: però què havia fet aquest camperol amazònic?

Shingre havia participat activament en el judici per l’explotació i contaminació de la transnacional (internacional) petroliera Texaco.

Cal recordar que aquesta petroliera va fer diversos vessaments  que afectaven a moltes poblacions indígenes…
 

 Aquesta imatge ens explica el què ha passat… ja han passat gairebé 20 anys des que Texaco va deixar les extraccions petrolíferes a l’Equador, però l’evidència de la seva presència continua sent en forma de brutícia negra tòxica a terra i l’aigua. La petroliera va passar tres dècades de perforació en camps de petroli i com que les lleis eren difícil de fer complier i més en aquells anys amb els governs que tenien nacions com l’Equador…. els residus de petroli eren abocats a diferents indrets, i quan va sortir el 1993, es van limitar a fer una neteja superficial que no han estat suficinets per retornar a l’entorn natural quer mereix l’Amazonia.

Podeu fer una ullada a aquesta web i tindreu informació de primera mà…

http://chevrontoxico.com/news-and-multimedia/2002/0202-map-texaco-concession

Que cada blocaire es faci la seva idea… però el tema és bestial i la impasivitat de les multinacionals per pensar-s’ho

Selva con Chapapote

Sector de la selva del Amazones amb "Chapapote"

Protesta contra texaco

acció de protesta contra Texaco

Cal recordar que la «pesadilla» d’aquest país va començar el 1967 amb l’arrivada de la Texaco-Chevron a la selva amazònica equatoriana. L’empresa es va dedicar a explotar 1.500 milions de barrils del que coneixem com or negre… va obrir uns 400 pous.

Però no oblidem que va explotar tot això pagan un cànon irrisori… i pels pobres pobladors de l’Amazonia es va convertir en un genocidi… quan Texaco va abandonar el país pels creixents problemes amb la població va deixar el major desastre ecològic mundial pel que fa a vesaments de chapapote, alguns experts consideren que ha estat una desgràcia comparable a Chernovil.

 I no acaba aquí la cosa… hi va haver una desforestació de gairebé 1,000.000 de hectàrees de selva verge, es van vessar uns 30.000 milions de «galons» de cru que van anar a rius, llacs i forats de la pròpia selva que avui dia són impossibles de recuperar. També resulta que tots aquests canvis degut a la mà de l’home van matar una gran quantitat de peixos i animals que van veure aigües contaminades que poc a poc van portar a l’extinció de infinitat d’espècies a tota la zona d’actuació i voltants.
Però potser el que + crida l’atenció és el mal que van fer a diferents tribus indígenes que viuen en aquella zona.
Així podem recordar que les tribus Tetete i Sansahuari van ser extinguides totalment, avui dia ja sols sabem d’aquest parell de tribus gràcies a les publicacions i llibres.
Us convido a fer una passejada virtual pel bloc,
I diferents tribus com: Cofán, Secoya, Siona, Quichua i Huaorani han estat delmades fins a xifres alarmants… els cas dels Secoya (vol dir «gent del riu que tenen ratlles», degut a les seves cabelleres) van passar de 70.000 habitants a tan sols 500, i fins i tots a aquests els van apartar de les seves terres, tenien 1,000.000 (1 milió) de hectàrees i ara estan per les 40.000 Ha.

Teniu + informació d’aquest poble tant perjudicat a,
La tribu dels cofán van passar de ser uns 15.000 a menys de 2.000.
No us perdeu aquesta web on es parla d’aquesta tribu,
I dels Siona tan sols sobreviuen 400 persones.
Una ullada a aquesta web,

Podríem seguir però ja teniu la suficient informació per conèixer aquest tema medioambiental….

Però ara no us penseu que s’ha acabt tot… des fa pocs anys encara hi ha una companyia internacional que fa extraccions a l’Amazonia…  la brasilera Petrobras disposa d’una llicència ambiental que li permet operar al que ells denominen bloc 31, que és una zona situada en ple cor del Parc Nacional Yasuní…

http://ecuador.indymedia.org/es/2004/10/6896.shtml

També hi han animals, ben desconeguts per nosaltres…

 

 

Fem una parada i gaudim d’aquest document multimèdia….

http://www.youtube.com/watch?v=WG3XYwQzRxU

Bé ha estat un article molt ecològic.. però no oblidem que molta gent ha donat la seva vida perquè l’Amazonia sigui l’Amazonia.. i l’Àngel Shingre ha estat un capdavanter en aquesta lluita sovint callada pels mitjans de comunicació social occidentals.

Gràcies a la tècnica podem escoltar les seves paraules… quan va anar a la ONU a explicar el tema que hem comentat…

https://www.youtube.com/watch?v=PFHwyHdHpmY

Ens acomiadarem amb unes paraules d’una trobada recordant a l’Àngel i una dansa de gent de l’Amazonia…

https://www.youtube.com/watch?v=NdJ4QeL91B0

Encara tindrem una mica de temps per,

https://www.youtube.com/watch?v=JH6adfJtK8o

I pels blocaires que us agrada llegir, us recomano la novel·la de Mario Vargas Llosa, «El hablador» on hi trobareu 2 protagonistes que ens explicaran coses molt interessants i sovint desconegudes per nosaltres com és la cosmogonia amazònica… (es va publicar el 1987 al nostre país).

Pels lletraferits que s’animin i ho tinguin fàcil ja els poso la versió *pdf,

Hablador

Un petó.net

Cerverí de GirOna

Un comentario en «ÁNGEL SHINGRE»

  1. Hola blocaires,
    Una amiga blocaire m’ha enviat un correu@ i m’ha proposat fer un record a una nina que encara avui treballa aspectes semblants, es tracta de

    RUTH BUENDIA

    Líder indígena que treballa en la zona del riu Ene (Amazonia peruana)

    http://careashaninka.org/ruth-buendia-mestoquiari/

    Gràcies per la teva proposta, llegirem amb atenció i seguirem + endavant parlant d’aquesta gent que ens va ensenyant el camí per millorar una mica el món que ens ha tocat viure.

    Un petó.net

    Cerverí de GirOna

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *