AARON SWARTZ

Potser no us sona gaire aquest nom… els diaris del nostre país… ni s’han enterat de les seves accions… avui he fet una ullada virtual i sol 1 parell dels grans rotatius en sabia quelcom.

Anem a mirar el NYT,

http://www.nytimes.com/2013/01/13/technology/aaron-swartz-internet-activist-dies-at-26.html?_r=0

Pels que no són anglòfons… el prestigiós diari ens recorda que «Aaron Swartz, va ser un programador wizardly, que quan era un adolescent va ajudar a desenvolupar codi que lliura contingut web en constant canvi als usuaris… el que els experts coenixen com RSS, i que més tard va esdevenir un creuat ferm per fer que la informació lliurement disponible, va ser trobat mort divendres al seu apartament de Nova York.»

«Un oncle seu, en Michael Wolf, va dir que el Swartz, de 26 anys, aparentment s’havia penjat, i que un amic del senyor Swartz s’havia descobert el cadàver.»

Als 14 anys, el Swartz va ajudar a crear RSS, l’eina gairebé ubiqua que permet als usuaris subscriure a la informació en línia.

Swartz el 2002 (edat 15) amb Lawrence Lessig a la festa de llançament de Creative Commons

«Més tard es va convertir en un heroi popular d’Internet, empenyent a fer molts arxius web gratuïts i oberts al públic.»

«Però el juliol del 2011, va ser acusat de càrrecs federals d’accés il·legal a JSTOR, un servei de subscripció de per a la distribució de revistes científiques i literàries, i la descàrrega de 4.800.000 articles i documents, gairebé tota la biblioteca.»

Tot i que tècnicament no s’havia demostrat res de l’acusació… la justícia el tenia fortament vigilat i pressionat.

«Els càrrecs en el cas, incloent frau electrònic i frau informàtic, estaven pendents en el moment de la mort del Sr Swartz, portant possibles sancions de fins a 35 anys de presó i $ 1 milió en multes.»

Seguint amb la notícia com,entada pel diari NYT,

«Aaron ha anat construït sorprenents coses noves que han canviat el flux d’informació a tot el món», va dir Susan Crawford, professora de l’Escola de Lleis Cardozo a Nova York que va servir al govern d’Obama com a assessor de tecnologia. Ella va qualificar al Sr Swartz com «un prodigi complicat» i va dir que «barbes grises s’hi va acostar amb respecte.»

«El Sr. Wolf va dir que anava a recordar al seu nebot, que havia estat en el passat lluitant contra la depressió i pensaments suïcides, i que el veia com un jove que «es veia en el món, i tenia una certa lògica en el seu cervell, i el món no necessàriament encaixar amb aquesta lògica, i que de vegades era difícil «.»

[Recordo que els paràgrafs entre «… » corresponen a traduccions del diari NYT]

Per les xarxes socials s’ha filtrat que fa poc el seu advocat li va donar males notícies sobrte com anava el seu cas… així un diari USA, en la seva versió digital,

«La informació tràgica i punyent que vostè va rebre, per desgràcia, és certa», van confirmar els advocats de l’Swartz, Elliot R. Peters de Kecker i Van Nest, en un correu electrònic al diari «The Tech»

Bé tot i el judici que tenia pendent ell no es va ensorrar… es va traslladar a Brooklyn, Nova York, on després va treballar per Avaaz Foundation, una organització no lucrativa «moviment web global per unir la gent impulsats per la política per a la presa de decisions a tot arreu.»

Hem de recordar que Swartz va comparèixer davant el tribunal el 24 de setembre de 2012 i es va declarar innocent.

Llàtima haver acabat així… podem recordar diversos avenços, a + dels ja citats,  degut al seu cap i ordinador…

Era tot un aventurer modern… Swartz va portar una vida itinerant que sovint inclou l’abandonament de Stanford, la formació d’empreses i organitzacions, i va esdevenir un company ,a la Universitat de Harvard, d’Edmond J. Safra al Centre per l’Ètica.
Va formar una companyia que es va fusionar amb Reddit, la notícia popular i lloc d’informació.

http://www.reddit.com/

Reddit és una empresa molt interessant en el món de les comunicacions socials.

També està implantada en la llengua Cervantina…

http://es.reddit.com/

Swartz va cofundar el Progrés de la Demanda, un grup que promou campanyes en línia sobre temes de justícia social – incloent un esforç reeixit, amb altres grups, per oposar-se a un projecte de llei recolzat per Internet Hollywood pirateria.

És un grup semblant al conegut al nostre país com «change.org» que ha aconseguit moltes i interesant campanyes on la gent treballant en equip gràcies a la xarxa aconsegueix objectius de llibertat i responsabilitat ciutadana.

http://www.change.org/es

A dia d’avui encara està actiu el seu twitter,

https://twitter.com/aaronsw

Malauradament Aaron ens ha deixat… avui a la seva plana web es podia llegir:

When the right to communicate was imperiled by tyrants and profiteers, the Postmaster General changed his frank from “Free, B. Franklin” to “Be Free, Franklin.”  

Aaron Swartz made our world more free. Be Free, Internet. Thank you, Aaron, for what you gave us.

Amb el traductor del Google… ve a dir:

  • Quan el dret a la comunicació estava en perill pels tirans i explotadors, el director general de Correus va canviar la seva franca de «Free Franklin, B.» a «Be Free, de Franklin.»
  • Aaron Swartz va fer que el nostre món sigui més lliure. Sé Internet gratis,. Gràcies, Aaron, pel que ens vas donar.

Curiosament els únics diaris que ha dit alguna cosa a les espanyes ha estat l’ABC…

http://www.abc.es/medios-redes/20130113/abci-aaron-suicidio-201301130210.html

I «El país»

http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2013/01/13/actualidad/1358037094_942870.html

Pels blocaires que estem a favor de la llibertat d’expressió i que pensem que Internet no ha de tenir portes ni fronteres… us aconsello visionar aquest documental..  un petit homenatge que li han fet els seus amics del portal «boinboing»

http://boingboing.net/2013/01/12/rip-aaron-swartz.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Hi ha un munt de comentaris, d’amics, coneguts i simpatitzants de l’Aaron.

És que l’Aaron estava sempre en primera fila… aquest passat maig, hi va haver una tac d’un poderòs i desconegut virus… enseguida van preguntar-li com estava la situació a ell…

http://www.youtube.com/watch?v=a13S1I_6jso

A manera de resum, en especial pels anglòfons com la Glòria… la notícia en una cadena USA,

http://www.youtube.com/watch?v=39wWBRjH6MU

Cal remarcar que «Aaron Swartz no sols es va comprometre amb causes de llibertat, no sols parlant sobre elles o defensant en públic», escriu Glenn Greenwald a The Guardian. «Una i altra vegada va sacrificar els seus propis interessos, inclosa la seva llibertat, defensant aquests valors i desafiant les faccions poderoses que eren enemics seus i de la llibertat en general. Això és el que el fa, en la meva opinió, que sigui tan summament heroic «.

Nosaltres ens quedarem amb aquets imatge seva…

Recordant el poeta Rabindranath Thakur, «Quan la meva veu calli amb la mort, el meu cor et seguirà parlant.»

Aquest dies quan estiguis davant l’ordinador recordaràs aquest jove que volia ser lliure i fer que tots ho fossim una mica més… Gràcies Aaron!

Ens acomiadarem amb l’ «Adagio» d’Albinoni… amb imatges relaxants…

http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4

Un Petó.Net

Cerverí de GirOna

7 comentarios en “AARON SWARTZ

  1. Ens acaben de comunicar que al llarg del dia d’ahir, diumenge – 13-1-13, membres del grup Anonymus, en homenatge a l’Aaron van entrat en plan hacker dins la web del MIT, i van deixat aquest missatge:

    El MIT, ha nombrat una comissió que estudiarà el paper jugat per aquest organisme en la persecució del jove programador.

    Salut!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *