1 MINUT DE SILENCI PER LES 276 NOIES DE NIGÈRIA

 

Foto

Pels que no heu vist el vídeo als serveis informatius de les teles, podem veure 10 imatges del diari “ABC”

http://www.abc.es/fotos-internacional/20140512/primeras-imagenes-ninas-secuestradas-1612551350512.html

La notícia:

El passat 14 d’abril un grup de milicians, considerats terroristes pel govern de Nigèria, segresten de diverses escoles un grup de 276 noies de 16-17 anys, i se les emporten a un lloc  amagat. Pel camí algunes aconsegueixen escapar-se… un total de 53. Que són les que al retrobar-se amb les seves famílies donen l’alerta. Fins la semana passada no es coneix la notícia als nostres mitjans de comunicació.

Precisament el seu líder, que presumeix de tenir un comportament de boig i que ha atacat diversos pobles de Nigèria publica un vídeo dient que si el govern no negociava amb ell, vendria les noies per 5 dòlars per casar-les contra la seva voluntat o dedicar-les a la prostitució.

Podem visionar el vídeo d’ 1 minut i 10 segons gràcies al diari “La Vanguardia”

http://http://www.lavanguardia.com/internacional/20140513/54407860526/ee-uu-despliega-aviones-vigilancia-nigeria-encontrar-ninas-secuestradas.html

Els líders del món occidental, moltes ONG’s i les persones que están en les xarxes socials s’han fet ressó del tema.

El grup terrorista que ja va fer uns 300 morts al entrar al poble on va segrestar les noies, es diu Boko Haram.

Unes idees pels adults, per entendre millor aquest Boko Haram:

  • Boko Haram significa “l’educació occidental és pecat” en hausa, la llengua + parlada al nord de Nigèria.
  • El fundador del grup, era un islamista radical i rigorista, Mohammed Yusuf, qui consideraba que els valors occidentals, introduits pels colons britànics, eren els responsables de tots els mals dels país.
  • Segons Mohammed Yusuf, “un Estat laic no pot aplicar correctament la llei islàmica”. Per tant, el seu objetiu és establir una república islàmica a Nigèria.
  • El grupo recluta especialment als “Almajirai“, estudiants corànics itinerants que són defamílies massa pobres per poder donar-lis educación.
  • També rep ajuts de persones que a partir del 2000 es van tornar integristes i s’han afegit al seu grup.
  • En Mohammed Yusuf predicaba a la mesquita de Maiduguri, la capital de l’estat de Borno,  i ja pels anys 90 tenia mots seguidors integristes que a partir del 2.002 es van organitzar com a grup guerriller, Boko Haram,  vigilat per les autoritats.
  • El 2009, en uns enfrentaments entre la policia i exèrcit contra els de Boko Haram a  Maiduguri… moren unes 700 persones, i  Mohamed Yusuf és capturat, jutjat i executat.
  • El moviment es converteix en clandestí i els líders supervivents fugen a l’estranger.
  • Abubakar Shekau, mà dreta de l’executat Mohamed Yusuf, agafa el liderat de Boko Haram… i comença una escalada de violència, camb un grapat d’atacs que fan milers de morts entre col·legis, esglèsies, mesquites, edificis governamentals i fins i tot casernes de l’exèrcit a la zona del nordest.
  • L’any passat es va establir l’estat d’emergència, i l’exèrcit va bombardejar diversos pobles on es pensaven que s’amagava Abubakar Shekau i el seu grup, matant moltes persones innocents.

Mapes de Nigèria,

Aniria bé fer una ullada a la viquipèdia, per conèixer una mica aquesta nació africana, quina capital és Abuja i amb una ciutat famosa i gran com Lagos (que en va ser la capital fins l’any 1991).

http://ca.wikipedia.org/wiki/Nig%C3%A8ria

A manera de resum pels alumnes:

  • Nigèria,  “el Gegant d’Àfrica”, és l’estat més poblat del continent i el setè amb més població del món, 152 milions de ciutadans.
  • A nivell religiós, la seva població està molt dividida: gairebé la meitat són de confessió musulmana i gairebé l’altra meitat són cristians; una minoria de la població manté les creences en religions africanes tradicionals.
  • Nigèria en el s. XXIè ha patit conflictes religiosos, on el grup islamista Boko Haram volen establir la xaria (llei islámica integrista).
  • Degut a l’important influx monetari degut a l’exportació de petroli, Nigèria ha estat considerat del grup dels països N-11 (11 de l’economia mundial).
  • La forta dependència del petroli i que aquest es troba a mans d’empreses estrangeres, fa que existeixin greus desigualtats socials: mentre la majoria dels nigerians viu amb menys d’un dòlar al dia, existeixen grans fortunes creades amb els diners del petroli.

Sortosament no tot són problemes a Nigèria…

Wole Soyinka FRSL ( Abeokuta, Nigèria, 1934 ) és un novel·lista, dramaturg, poeta i director de cinema en llengua anglesa, el primer africà en ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, l’any 1986.

Podeu ampliar información a:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Wole_Soyinka

Pels alumnes d’ESO i batxiller, podem visionar un document en anglès on hi ha una interessant entrevista, demanarem l’ajut d’en Josep i en Martí per entendre’l millor,

Bé retornant al tema central del segrest de les 223 noies encara no localitzades, al grup terrorista Boko Haram se’l busca per cel i terra a Nigèria. També hi ha un grup multinacional d’experts en espionatge i Intel·ligència en territori nigerià per col·laborar a la recerca.

La consellera d’Ensenyament de Catalunya, la sra. Irene Rigau, ha proposat per demà dimecres, 14 de maig :

http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2014/40513campanyainternacionalperalalliberamentde300nenesnigerianessegrestades.jsp

Nosaltres:

  • Cantarem amb l’ajut de la Beth: “IMAGINA”
  • Farem un resum del tema.
  • Guardarem 1 minut de silenci
  • Ens acomiadarem cantant: “EL MÓN SERIA”

Us proposo una llegenda molt coneguda a Nigèria:

“Temps era temps

quan els ocells tenien dents”

A la zona de les tribus Ekoi que viuen entre Nigèria i Camerun, també conegudes com Ejagham hi havia una ovella molt generosa amb els seus veins.

Cada dia ajudava a tothom que li demanava ajut donant menjar del seu rebost (graner) de manera altruista.

Un bon dia ven la seva granja per aconseguir una pedra brillant que ells anomenen “ull de serp”… i els mateixos veins que tantes vegades havien agafat el seu menjar, ara es neguen a donar-li de menjar quan l’ovella els ho demana, dient: és absurd canviar una granja per un objecte tant rar.

Resulta que al no tenir menjar, ja que cap veí la va voler ajudar, l’ovella es va morir de gana i de pena per l’actitud poc generosa dels seus veins que ella havia ajudat tantes vegades.

Abans de morir l’ovella va regalar la pedra brillant al déu que ells coneixen com Efflon Obassi… i després aquest va pujar al cel.

Una vegada al cel va decidir col·locar la pedra en una Caixa amb tapa: quan brilla veiem la lluna plena que ens dona llum a la fosca nit… i és símbol de la generositat de l’ovella, però de tant en tant el déu enfadat per les actituds egoistes dels veins de l’ovella, tanca la Caixa i quedem a les fosques… després s’arrepenteix i torna a obrir la capsa.

Proposta: dibuixa una ovella i la lluna

ovella

lluna


Acabarem aquesta lliçó virtual amb una música de Nigèria,

https://www.youtube.com/watch?v=07f53Y5dC-0

 

PD.-

I) El díptic pels que el vulguin rellegir i/o baixar:

diptic NIGERIA

II) La cançó “EL MÓN SERIA” pels que la vulguin repassar:

https://www.youtube.com/watch?v=BcxhZR31lk0

III) Un álbum de fotos de l’acte:

Podem afegir 2 mapes que ens situen l’escola internat de les noies segrestades a Chibok, Borno, Nigèria. Gràcies al Google Maps:

escola Chibok Borno Nigeria escola 2

Atenció que a la segona imatge es veu una reserva biológica o parc natural i molt possiblement están amagades en aquella zona que és de difícil accés pels vehicles i protegida de la mirada dels ginys aeris (avions, helicòpters i drons)

Un blocaire ens ha fet arribar unes imatges de la zona de l’escola,

 

Una de las clases de la escuela de Chibok de la que fueron raptadas las niñas

 

En el momento del ataque, en la escuela sólo se encontraban las estudiantes que hacían sus exámenes finales.

 

 

5 thoughts on “1 MINUT DE SILENCI PER LES 276 NOIES DE NIGÈRIA

  1. L’acte ha estat una Excel·lent mostra de sensibilitat envers les noies segrestades.

    – La Montse ha fet una introducció.
    – Una breu explicació de la situació i de Nigèria a càrrec d’en Llorenç.
    – En Joan i en Marc han llegit uns paràgrafs del díptic en veu alta.
    – La resta ha escoltat amb atenció.
    – Hem guardat un minut de silenci cronometrat pel Martí.
    – Dirigits per la Montse hem cantat tots “EL MÓN SERIA”
    – Algunes mares ens han acompanyat.
    – Hem repartit 30 díptics i ens hem quedat curt amb el 2n. torn.

    Podeu baixar-vos el díptic per ordinador: el trobareu com a PD a l’article.

    Teniu un grapat de fotos gràcies a la Paula i al telefonet d’en Llorenç (la qualitat és millorable, però capta molt bé l’acte)

    Esperem que l’afer acabi aviat i bé per les noies que ja porten 1 mes fora de les seves famílies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *