Daily Archives: October 12, 2015

ALTES O ALTRES CAPACITATS?

 

 

Aquest  passat divendres al Diari de Girona, l’Oriol Ponsatí-Murlà va publicar un interessant article sobre: altes vs altres capacitats

http://www.diaridegirona.cat/opinio/2015/10/09/altes-altres-capacitats/747285.HTML

Ens parla que el concepte de “superdotat” el va inventar un psicòleg nord-americà, Lewis Terman en plena I Guerra Mundial per la necessitat d’aplicar un test que havia creat el psicòleg occità (els clàssics el qualifiquen de francés) Alfred Binet (una dècada abans) i poder així clasificar de manera rápida els soldats en funció de la seva Intel·ligència i donar-los una formació militar conforme a les seves capacitats.

 Lewis Terman

https://es.wikipedia.org/wiki/Lewis_Terman

Alfred Binet

https://ca.wikipedia.org/wiki/Alfred_Binet

Més endavant Alfred Binet va compartir experieències amb un altre col·lega, el metge psiquiatra Théodore Simon, i va sortir el test Binet-Simon que encara, amb alguna adaptació existeix…

Theodore Simon

https://es.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9odore_Simon

Actualment els psicòlegs solen aplicar el IQ (Coeficient Intel·lectual)… que és un concepte + modern d’origen alemany, del psicòleg William Stern. Pioner de la psicologia de la personalitat.

 William Stern

https://es.wikipedia.org/wiki/William_Stern

Podeu fer una prova i us apliqueu la versió virtual de 15 preguntes:

http://www.freeiqtestonline.com/sp/index.HTML

Teniu una altr oportunitat gràcies a la UV, i al seu expertt Vicenç Castellar, teniu 20 minuts… sort !

http://www.uv.es/buso/iq/

Bé retornem a l’article:

L’Oriol considera que hi ha una evidencia pràctica de no correlació entre la Intel·ligència i el quoficient Intel·lectual. Recolça la seva aposta recomanant l’entrevista que Errol Morris va fer a Christopher Langan, considerat com la persona viva amb el IQ + alt. Es pot ser l’home + Intel·ligent del món i a la vegada ser + curt que les mànigues d’una armilla (ell parla de sostenidors)

Podeu fer una ullada a la viqui i el que ens diu del personatge C. L.,

https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Langan

Ben segur que haureu llegit que té un IQ entre 195 i 210…

I si teniu temps feu una ullada a l’entrevista

http://networkawesome.com/show/doc-errol-morris-first-person-the-smartest-man-in-the-world/

Els del’ABC, que tenen experts en curiositats, ja van publicar un article on expliquen una mica la seva vida i podreu comprobar que ha estat un personatge poc adaptat a la vida pràctica que va treballar molt de temps, uns 20 anys, fent de “goril·la” d’un bar a Long Island (USA)…

http://www.abc.es/20100316/medios-redes-web/hombre-inteligente-mundo-trabajo-201003160903.HTML

Ara sobreviu fent conferències i dirigint una mena de fundació sobre el que ell anomena: Cognitive – Theoretic Model of the Universe.

http://www.ctmu.org/

Retornant una vegada + a l’article:

Insisteix que no es pot parlar de mitjana de gent “normal” que la Intel·li`gència no és com la riqueza de la población que es pot mesurar.

Es refereix al Protocol de detecció d’altes capacitats del Departament que s’hauria de cancel·lar immediatament… ja que el nostre sistema educatiu es basa en ser una ecola pública i inclusiva i això és incompatible amb el mite de les altes capacitats.

També es refereix a les universitats dels USA que després de diversos anys fent campanyes per detectar estudiants amb altes capacitats i de crear escoles i universitats expressament amb aquest perfil.. resulta que els acadèmics amb + credibilitat neguen el concepte d’alta capacitat. Parlen d’altres capacitats

Podeu baixar-vos el protocol del 2013 que té 53 planes… però la cosa ja està bastant clara:

http://www.ara.cat/societat/Altescapacitats_ARAFIL20130125_0003.pdf

Fins i tot pels que disposen de + temps, podeu fer una ullada a la web:

http://www.copc.org/Documentos/files/Seccions/EDUCACI%C3%93/protocol.pdf

Un mestre ninotaire que signa Faro

Superdotados:

Però jo em quedo amb una frase de l’Oriol, que ens ha de preocupar:

“Explicar a un nen de 12 anys que és Intel·lectualment diferent (i superior) de tots els seus companys, equival a estigmatitzar-lo per la resta de la seva vida”

Podem visionar uns capítols de

 

Una mostra + de que les altes capacitats (pels clàssics) no ajuden a integrar-te en la vida del dia a dia. Per això a partir d’ara millor que ens referim a altres capacitats!

Salut!

Llorenç i equip