TOT VA COMENÇAR… LILIT… 6 anys virtuals

Era el febrer del 2.009 que va començar aquest bloc amb swing… amb aquest article

https://blog.bettyboop.cat/?m=20090205

En aquest mateix mes i any hi ha un article sobre com va començar la informática… i gira al voltant d’una poma…

Curiosament sovint tenim idees preconcebudes dels temes… i ens consta fer un passeig per les diferents fases de qualsevol projecte…

Per exemple quan parlem d’APPLE… ben segur que ens imaginem:

I molt només recorden,

Tot i que poc poden gaudir d’un iPad i menys de la versió 8…

Pocs recordareu el primer logotip de la compañía Apple…

Primer logo Apple

El propi Steve Jobs, que havia participat en el disseny inicial, on es veia un Newton llegint amb atenció sota una pomera, amb una poma a punt de caure, es va adonar que no era un bon logo i menys per una empresa que volia marcar tendència… per això va encarregar a un expert en disseny, en Rob Janoff , perquè fes algún bocet i canviar la imatge de l’empresa tecnològica…

Alguns amics d’Apple hi veuen, en la poma mossegada, un homenatge a un gran matemàtic modern: Alan Turing, considerat el pare de la informática moderna, que es va sucidar menjant una poma enverinada. Els colors de l’arc de sant Martí es van col·locar + endavant i ara el logo s’ha esquematitzat.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

Sembla un logo senzill.. que ho és però amaga una explicació matemática ben interessant… potser amb un dibuix ens estalviarem moltes paraules…

apple_4

Els experts matemàtiques hi descobreixem Fibonacci i la proporció àurea.

Però avui us volia comentar quelcom de la primera dona.. la nostra ancestral primera mare.

Ja sé que molts de vosaltres, d’educació judeo-cristiana considereu que els primer pares van ser: Adam i Eva.

Pintura del mestre Durero.

Però si rebusquem una mica… trobarem que la primera dona era una tal LILIT

Comencem per una representació mitológica…

Estem parlant d’un tema de fa un bon grapat d’anys i panys… per postres encara no hi havia guionistes… i el poc que sabem és per relacions de materials, fonts històriques que ens han arribat per diferents llocs i creuant les dades podem elaborar una teoría…

Les enciclopèdies coincideixen en:

  • Segons el judaisme de l’Edat Mitjana, el nom de Lilit (en hebreu: לילית Lilit) fou la primera esposa d’Adam, anterior a la Eva clàssica.
  • Déu va crear Lilit i Adam de manera igual. Aquesta parella, un cop situats a l’Edèn (paradís terrenal) es van veure en una disputa quan, a l’hora de mantenir relacions, Lilit va oposar-se a estar sota de l’home, Adam, ja que trobava que aquella postura era estar sotmesa a ell. Així doncs, Lilit es va rebelar i va marxar del Paradís tot abandonant Adam per no estar sota els desitjos de ningú.
  • Va ser aleshores quan Déu creà Eva, i la creà d’una de les costelles d’Adam; així ocuparia el lloc de Lilit.

Lilith, ja surt en el relat novel·lat del Gilgamesh, primera novel·la historia trobada fins l’actualitat… ja n’hem parlat en diverses ocasions,

  • De vegades se la representa amb l’aspecte d’una dona molt bonica, amb els cabells llargs i rinxolats i de vegades alada.
  • Algunes cites mitològiques diuen que s’assimilava a un dimoni que raptava els nens dels bressols durant la nit i que mantenia relacions sexuals amb els homes mentre aquests dormien, com un súcube.
  • Sembla que la Lilit jueva seria una apropiació del judaisme de Lilitu, un dimoni  nocturn mesopotàmic amb tendència a assassinar nens. Els jueus van estar diverses vegades com esclaus en terres mesopotàmiques… només cal recordar l’ópera Nabucco… en temps de l’emperador Nabucodonosor.

Qui tingui temps que en gaudeixi… és un clip multimèdia de 2 hores i quart… però val la pena i hi ha fragments que t’arriben a l’ànima,

  • També es considera que existeix una connexió entre Lilit i Inanna, la deessa sumèria de la guerra i el plaer sexual.
  • Els que coneix bé la mitología grega…saben que existeix un mite grec sobre una dona anomenada Làmia, una reina líbia que mantingué relacions amb Zeus… després que Zeus l’abandonés, la seva nova muller, la deessa Hera, va furtar els seus fills i ella es venjà furtant els fills d’altres dones i xuclant-los la sang.

Sense anar tant luny en temps de les nostres àvies… si un nen moria en condicions estranyes… elles explicaven, en veu baixa, que havia vingut una bruixa o un esperit dolent del bosc i els havia xuclat la sang… perquè els nens morts tenien un color molt blanc.

Retornant a la Lilit,

  • Eva seria un personatge antitètic de Lilit. Mentre la primera representa la submissió total a la figura masculina, que acata els seus desitjos i no es planteja ni lluita per uns drets d’igualtat, la segona seria totalment el contrari. Lilit representa la dona lluitadora que es rebel·la contra la desigualtat de sexes i no es deixa oprimir per cap home.
  • Amb el temps la «primera dona d’Adam» ha passat a ésser una figura relacionada amb el Feminisme, pel que representa i la lluita de valors que s’hi relacionen. Per això en moltes webs feministes parlen bé de la Lilit.

Podem fer una passejada virtual per una web interessant en aquest tema:

http://blocs.xtec.cat/elfildelmite/2014/06/07/pandora-lilit-i-eva-les-dolentes-de-la-historia/

Gaudim de la música del gran Pedro Guerra,

LilithTambé podem fer una ullada a la Bíblia, en particular al Gènesis… on hi ha l’origen històric del poble jueu…

Si ens aturem en 2 fragments:

  • Gènesis 1: 26-27
  • Génesis 2: 7, 18, 21-23

Aquesta discrepància del guionista la trobareu comentada a aquesta plana virtual:

http://emosqueira.com/2010/03/08/lilith-la-primera-feminista-de-la-historia/

Seria bo fer una parada técnica al llibre d’Isaies, primera part secció 34, el que els experts anomenen «El petit apocalipsi»

L’única vegada que s’anomena expressament en l’Antic Testament aquesta criatura, LILITH apareix a Isaïes 34:14: ופגשו ציים את־איים ושעיר על־רעהו יקרא אך־שם הרגיעה לילית ומצאה לה מנוח׃

Que és traduïda en la versió de la Bíblia de Jerusalem com:

«Els gats salvatges s’ajuntaran amb hienes i un sàtir cridarà a l’altre; també allà reposarà Lilit i en ell hi trobarà el descans».

Altres versions tradueixen el terme com criatura nocturna o òliba.

El tema és que en hebreu no hi ha vocals… i que segons els traductor entengui el sentit del text acaba una paraula o una altra… i això produeix certa confusió, pel que sovint hi han revisions dels textos bíblics ja que actualmente hi ha més coneixement de l’época i del vocabulari segons l’época en que es va escriure.

Els historiadors clàssics que estudien els pobles que van entrar en la historia consideren que el nom original en acadi és Lilitu, que prové de la paraula lil, que significa «vent», «aire» o «esperit».

En la mitología acàdia pertany a la mateixa classe de dimonis que que Lilu, Ardat Lili i Idlu Lili.

La traducció a l’hebreu com לילית (Lilit) possiblement va originar a una confusió de termes, ja que ליל en hebreu significa «nit» en comptes d'»aire».

Per això no és estrany que només s’han trobat breus referències d’ella en el mencionat Llibre d’Isaïes i en la tradiciótalmúdica, que són les que han arribat fins als nostres temps.

Un canal especialitzat en documentals i de cert prestigi internacional ens obsequia amb aquest relat,

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded&v=gDoMZyOKvow&x-yt-ts=1422579428

Hi han experts en Bíblia que aconsellen llegar la versió Bíblia -reina- Valera… o la dels 70 perquè hi van treballar 70 experts en revisar els diferents textos de la Bíblia. Aquí la majoria estem acostumats a llegar la Bíblia – Vulgata, que és molt sèria, és una traducció ràpida i autoritzada en el Concili de Trento…

Modernament i gràcies a ltreball silenciós dels monjos de Montserrat podem tenir una eina tecnológica de primer ordre per consultar diferents textos amb traduccios actualitzades…

https://scriptoriumbiblicum.wordpress.com/2010/11/30/la-biblia-de-montserrat-en-xarxa/

Per si algún interanuta novell té dificultats en trobar l’espai:

http://www.cervantesvirtual.com/obra-visor/la-biblia–0/html/

El text ara diu:

14 Les genetes hi toparan amb les hienes
i un sàtir es tossarà amb l’altre;
només Lilit1466 estarà allí quieta,
hi trobarà un lloc de repòs.

Bé ja tenim una idea + aproximada del tema de la Lilit…

Avui no ens acomiadarem amb cap música, us convido a visionar un clip miultimèdia de 3/4 que ens ajudarà a entendre el tema explicat de manera entretinguda.

Un petó.net

Cerverí de GirOna

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *