TORRE EIFFEL, avui sí !

spalut.        b1onjour. Bonsoir. Bonne nuit.

Ara no us penseu pas que sóc ciutadà de la France… però cada any alguna visita cap aquest país veí…

Ahir us volia explicar coses de

Vista de la Torre Eiffel

Vista de la Torre Eiffel

Ara ja podem consultar la «viqui»

http://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_Eiffel

I si voleu saber + de manera´joganera… SUIVEZ MOI,

http://www.tour-eiffel.fr/index.html

Fins i tot si no teniu €uros suficients per agafar les ales de ryanair_logoi plantar-se a Paris, podeu comprar a la BOUTIQUE i us ho portaran a casa… OH, LA LA !

http://www.boutiqueofficielle-toureiffel.com/fre/

Si el navegant que passeges pel bloc ets un alumne autònom i/o una persona amb ànima joganera us proposa aquesta WebQuest… i jugaràs amb l’ombra de la Torre Eiffel…

http://www.eibarpat.net/webquest/lasombradelatorreEiffel/index.html

Gràcies a la Lydia & Esteban, els mestres que han preparat la WQ anterior.

Fins i tot      que sabia que volíem aprendre i repassar aspectes de la T. E. avui ens aha proparat aquest documnetal, acabat de penjar:

http://www.tv3.cat/videos/1126509/La-Torre-Eiffel-fa-anys

Tot i que el traductor no era pas de Girona… podem recordar moltes dades en aquest indret virtual,

http://paris.eiffel-tower-faq.com/ca/eiffel-tower-key-figures/

Pels enginyers, que aprenguin…

http://paris.eiffel-tower-faq.com/ca/construction/

Bé suposo que haure notat que el traductor és una mica robotitzat… quan parla de «FUNDACIONS» millor que entenguem «FONAMENTS» o «CIMENTACIÓ»

Abans d’explicar algun secret cal fer una ullada a l’àlbun d’imatges… és de pel·lícula…

http://paris.eiffel-tower-faq.com/ca/photo-gallery/

  • La història d’aquesta torre anorèxica, transparent i babèlica, amb faldilles de ferro i orgull de colós ha estat explicada mil i una vegades. En 1900, el propi Eiffel va publicar en l’editorial Lemercier 500 exemplars d’un llibre titulat La torre de 300 metres. Mai van sortir al mercat. El seu autor els va regalar a amics, biblioteques i institucions. Amb 33 fotografies de la construcció, el llibre revelava el fascinant procés de portar al món una estructura que semblava un parallamps, un insecte, un fal·lus…Ara, l’editorial Taschen publica, en gran format, els textos, i fotos d’Eiffel de 1900 sota la supervisió de l’historiador d’arquitectura Bernard Lemoine.

 

  • La torre va néixer condemnada a mort, ja que va ser erigida amb llicència per excavar els cels durant només 20 anys i, no obstant això, ja ha complert els 120. I és que allò efímer, en l’arquitectura, a vegades es torna paradoxalment perdurable.

 

  • Però, com sol succeir amb els grans troballes dels homes, la Torre Eiffel no la va concebre l’home que li va donar nom. Van ser dos enginyers de la seva empresa, Emile Nouguier i Maurice Koechlin, els que, el juny de 1884, van tenir la idea de dibuixar una el·lipsi de l’essencial i el llapis de Stephen Sauvestre (que li va donar al disseny, la forma actual).
  • Eiffel va quedar enlluernat i el mag de l’acer va voler el projecte per a ell sol. Va indemnitzar als seus col·laboradors i va registrar la patent sota el seu propi nom.

 

  • La primera pedra dels pilars es va col·locar el gener del 1887. Eiffel tenia 55 anys. Mai va haver més de 250 treballadors a peu d’obra, perquè una part substancial del treball es feia en les fàbriques d’Eiffel en Levallois-Perret. Dels dos milions i mig de reblons de la torre poc més d’un milió es van col·locar in situ.
    Cinquanta enginyers van dissenyar durant dos anys 5,300 dibuixos de detall o de conjunt i cadascuna de les 18,038 peces de ferro tenia un esquema previ que la descrivia amb tot detall; els dos pilars al costat del Sena es fundaven a terra per sota del llit del riu; els obrers treballaven en calaixos metàl·lics estancs.
  • Es va coronar la TE, el 31 de març de 1889, dos mesos abans que el Príncep de Gal·les [després Eduard VIIè] oficiés la cerimònia d’obertura de l’Exposició Universal. No va ser el dia més feliç en la vida de Gustave Eiffel, perquè portava dos mesos encausat per estafa en les obres del Canal de Panamà. Tocat en el seu honor, es va retirar del món dels negocis

 

  • Art total és la T. E. , ho sap el vent que, quan embogeix, inclina la cimera com un jonc. Ho va saber Edith Piaff, que va cantar des del primer pis davant 25,000 espectadors. També Aznavour i Brassens van cantar allà. Jean Michel Jarre va donar un concert per celebrar els 50 anys de la Unesco davant més d’ un milió d’espectadors. Johnny Hallyday va convocar en 2.000 a 600.000 persones…

Ara me’n recordo que encara no us he mostrat cap foto de l’enginyer,

Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffel

Unes imatges una mica pròpies…

Detall de la torre Eiffel

Detall de la torre Eiffel

fragment de l'escala de cargol al campanar

fragment de l'escala de cargol al campanar

 

Però no us penseu que la torre està lliure de les tempestes de la natura…

Un llampec cau prop de la T. E. * fotografias de Bertrand Kulik

Un llampec cau prop de la T. E. * fotografia de Bertrand Kulik

 Després de tantes dades… ens convé una mica d’esbarjo… 3 minutets!

http://www.youtube.com/watch?v=MIFOGmhjmYI

Si necessites + temps hi ha la proposta de 6:20  minuts,

http://www.youtube.com/watch?v=U8pHZK7g3-U&feature=related

No podem anar a dormir sense veure aquest documental… la música també ajuda a trnsladar-nos ara fa 120 anys…

http://www.youtube.com/watch?v=AHuI88oAp8o

Com ja imagines encara queden moltes coses per a comentar… però cal viure… i saber deixar tema per altres articles…

Un Petó,Net

Cerverí de GirOna.

PD.- M’acaben d’enviar des de l’Elissi, unes imatges de «monsieur le president de la republique», amb permís de Carla Bruni (la seva 3ª esposa),

http://www.youtube.com/watch?v=y5acNqWuqMo&feature=related