AJUDAR A COMBATRE EL CANVI CLIMÀTIC

Començarem amb una música… un valset, amb cover de violí,

És important començar a fer, de manera individual, PETITS GESTOS que, ben segur, ajudaran a DIISMINUIR les emissions de CO2

Tot i que la darrera reunió de finals de l’any passat la cosa no va acabar massa bé… podem començar fent accions individuals col·lectives… els polítics ja s’hi afegiran quan aprenguin a ser ciutadans ordinaris.

RESIDUS

No oblidem les 3 R,

Una vegada hem aconseguit que les 3 R formin part del nostre “dia a dia” podem ajudar-nos de 4 actes simples:

 1. Evitar l’ús excessiu de bosses de plàstic. Ara ja els comerços han començat a cobrar per l’ús de bosses amb nanses, però encara hi ha un grapat de bosses petites (com per la fruita, peix…) no oblidem que s’han de reciclar al contenidor groc. Un llistat del què podem posar al contenidor GROC http://lespilesbloc.blogspot.com.es/2014/11/que-posem-al-contenidor-dels-envasos-i.html 
 2. Aprofitar al màxim els envasos abans de llançar-los de manera definitiva: papers, envasos, platetes…   
 3. Separar i reciclar tota mena de residus. No oblidem bombetes i tubs fluorescents, equips electrònics en desús, envasos, matèria orgànica, paper i cartró, piles/bateries, cartutxos de tòner usats… i si cal anar a la deixalleria + propera. Els BKN hem d’anar a Salt. Està oberta els caps de setmana en horari matinal fins les 2 del migdia. http://www.arc.cat/deix3/showDeix3Instalacio.action?oid=1188 
 4. Si tenim la llar i el garatge ordenat, estalviarem espai i ajudarem a reciclar.

Anem pel proper capítol: ENERGIA:

Actualment des que ens aixequem fins que tornem a dormir utilitzem ENERGIA. La major part procedeix del que els experts anomenen combustibles fòssils: petroli, carbó i gas. De rebot es produeixen grans quantitats de CO2… la capa de l’atmosfera es veu molt afectada… per això podem moderar el nostre consum d’ENERGIA amb 6 propostes:

 1. Encendre només els llums imprescindibles. Canviar les bombetes per leds.
 2. Cuinar amb les “olles” (cassoles, paelles…) tapades i així aprofitar el calor residual.  
 3. Mantenir el termòstat de la calefacció, a l’hivern, entre 19ºC i 21ºC, no cal anar “conill” per casa. I a l’estiu 24º-26º és aconsellable si heu optat per refrigeració. Si sols teniu ventiladors i aigua a la nevera, la que marqui el termòmetre.
 4. Utilitzar rentavaixelles i rentadora a plena carga i amb programes estalvi o rentat en fred. No cal fer bullir ni la roba i la vaixella. 
 5. Utilitzar les escales convencionals i deixar l’ascensor. Deixar les escales mecàniques pels grans magatzems.  
 6. Carregar el mòbil en sessió nocturna, és + barata la tarifa i no ens molestarà a llit.

Podem pasar a un tercer apartat: AIGUA,

L’aigua domèstica, ha de passar abans del nostre consum, per diversos i complexos processos: impulsió, potabilització, depuració… que tenen resultats contaminants, per això cal optimitzar-ne el seu consum i de pas estalviarem en la factura. Proposem 5 accions bones:

 1. Tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents, els experts han calculat que estalviarem 550.000 litres d’aigua al llarg de la nostra vida. 
 2. Instal·lar reductors de cabal o areadors en els dipòsits dels sanitaris. El vàter és responsable del 21 % del consum domèstic. Es pot posar una ampolla de 1.5 l. de plàstic plena d’aigua i tapada al dipòsit.
 3. Dutxar-se en comptes de banys de sals. Es consumirà 5 vegades menys aigua i energia.
 4. Fer servir el rentaplats amb càrrega complerta com ja dèiem abans. Els experts calculen que si freguem a mà es gasta 9 vegades menys aigua. A l’estiu és molt agradable rentar plats a mà.
 5. Reutilitzar aigua de pluja per regar les plantes. Estalviem i elles estan + contentes.

Un quart capítol sobre els ALIMENTS:

No oblidem que quan comprem un aliment a part d’afectar la nostra butxaca, cal tenir en compte la producció del producte, l’embalatge, els transports fins la botiga i el procés per la seva eliminació que  sovint té impacte en l’emissió de CO2.

Hem de procurar fer una compra responsable… 5 consells ens ajudaran a tenir opinió:

 1. Triar productes locals i de temporada. El que molts en diem KM 0.     http://www.elplatolavida.claraboia.coop/?p=423
 2. Consumir fruites, verdures i hortalisses ecològiques.
 3. Triar els productes amb menys embalatge    
 4. Practicar el consum de proximitats que es pot fer a peu i no cal agafar el cotxe pel desplaçament
 5. Reduir el desaprofitament d’aliments. Llençar aliments, és un mal fet, hi ha gent que no pot ni comprar l’aliment. Suposa una pèrdua de recursos com l’aigua, camps i energia que ja s’ha utilitzar en produir-lo i acostar-lo a la botiga.

I acabarem amb un darrer capítol sobre el TRANSPORT,

Hem de canviar la manera de desplaçar-nosa. cal utilitzar + i millor el transport públic, anar amb bici i/o a peu en els trams urbans (anar a buscar el pa, el diari, a la botiga del poble…) Començar a compartir el cotxe en els desplaçaments interurbans… tot això ajudaria i molt en el canvi climàtic. Serien gotes multiplicades per multituds i formarien un mar i aviat un oceà.

Recordarem 4 aspectes interessants sobre el TRANSPORT:

 1. Al canviar el cotxe triar un vehicle híbrid, i/o elèctric i sempre amb emissions baixes de CO2
 2. Començar a compartir el cotxe. podeu consultar “Blablacar” https://www.blablacar.es/
 3. Optar, sempre que sigui possible, pels mitjà + eficient de transports. i millor si és públic.    
 4. Efectuar una conducció eficient i responsable: sense accelerades tipus Fittipaldi, amb marxes curtes, fent les revisions periòdiques, posant la calefacció i/o climatitzador sols quan sigui necessari.      accident del pilot Fittipaldi que era molt temerari, amb una conducció agressiva.

Ens acomiadarem amb una música de jazz que ens ajudarà a posar les neurones al seu lloc i permetrà aprofitar millor l’article que ben segur ens servirà d’ajut en la nostra vida ecològica per la millora de les emissions  de CO2. Disposeu d’hora i mitja…

Un petó.net

Cerverí de GirOna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>