EMIGRANTS & SILICON VALLEY

 

 Aquest gràfic ens donarà una primera idea del què significa SILICON VALLEY

 

Ras i català… Silicon Valley, que podem traduir per  la Vall del Silici, és el nom de la regió sud de l’àrea de la Badia de San Francisco, al nord de l’estat de Califòrnia (Estats Units).

Queda comprès entre la Vall de Santa Clara i la meitat sud de la Península de San Francisco, en una regió que abasta des de Menlo Park fins a San José, el centre de la qual se situaria a Sunnyvale.

Quan hi ha un problema el que cal és trobar una solució i si aquesta és creativa i pot ajudar a millorar el món… + que millor.

Resulta que hi havia un problema de tipus econòmic  que va patia la Universitat de Stanford durant la dècada de 1950s.

https://www.stanford.edu/

La Universitat tenia milers d’hectàrees sense ocupar, però es necessitava un capital que no tenien per poder dur a terme una ampliació en l’època de la postguerra, després de la II Guerra Mundial.

Per postres en el contracte original d’herència de Leland Stanford, qui va traspassar el terreny de la seva granja per la construcció de la Universitat, impedia que es pogués vendre, motiu pel qual havia de ser llogat.

Leland Stanford, 8è. governador de l’Estat de Califòrnia.

Podeu ampliar la seva biografia,

https://es.wikipedia.org/wiki/Leland_Stanford

La solució a aquests problemes la va aportar el professor Terman, qui va proposar la construcció d’un parc tecnològic que cooperés amb la Universitat, per tal que aquesta obtingués part dels beneficis que generés l’activitat de les empreses que hi situessin la seva seu.

El professor Terman, del departament d’enginyeria electrònica, portava temps preocupat per la manca d’oportunitats a l’àrea de Stanford pels graduats en enginyeria, motiu pel qual molts es veien obligats a mudar-se a la Costa Est.

 professor F. Terman

https://fr.wikipedia.org/wiki/Frederick_Terman

Els primers ex-estudiants de Stanford en portar la seva empresa al Stanford Industrial Park van ser els fundadors de Varian Associaties.

Un dels primers passos decisius de Terman per dur a terme la iniciativa, va ser portar dos dels seus antics estudiants: William Hewlett i David Packard, creadors de Hewlett-Packard (HP).

http://www8.hp.com/es/es/home.html

Van ser molts els que els van seguir… ex-alumnes i membres de la facultat en la investigació i, en alguns casos, en la fundació de companyies.

Entre les primeres companyies en llogar terrenys al Stanford Research Park es troben empreses de tant renom com Eastman Kodak, General Electric i Lockheed.

http://www.kodak.com/ES/es/corp/default.htm

https://www.ge.com/

http://www.lockheedmartin.com/us.html

L’any 1954, la Universitat de Stanford va crear el programa Honors Cooperative Program per tal que els treballadors de les oficines del Stanford Research Park poguessin graduar-se en estudis universitaris amb horaris adaptats.

Un pas molt important va ser que Shockley es va proposar millorar el transistor utilitzant el silici com a material semiconductor en comptes del germani. Pretenia reemplaçar l’anterior transistor per un disseny de tres elements (actualment conegut com el díode de Shockley) que obtindria èxit comercial, però el disseny era considerablement més difícil de construir que el “simple” transistor i a mesura que el projecte va passar per dificultats, Shockley es va tornar cada vegada més paranoic.

 W. Shockley, rei del Silici

https://ca.wikipedia.org/wiki/William_Shockley

Finalment Shockley va exigir que als empleats se’ls fessin proves amb un detector de mentides, va anunciar els seus salaris públicament i, en general, es va enemistar amb tot el món, el que va comportar que el 1957, vuit dels enginyers més dotats, que ell mateix havia dut, l’abandonessin per a formar la companyia Fairchild Semiconductor.

https://www.fairchildsemi.com/

Els coneguts com els “traitorous eight” van ser els creadors del microprocessador, i dos d’ells, Gordon Moore i Robert Noyce, van fundar Intel el 1968.

Ep!… el que ha fet créixer Silicon Valley, és la iniciativa i tossuderia dels creatius que durant els anys següents (aquest fet es repetiria diverses vegades) a mesura que els enginyers perdien el control de les companyies que havien creat, en caure en mans de directives exteriors les abandonaven per a formar les seves pròpies empreses.

AMD, Signetics, National Semiconductor i Intel van començar com branques de Fairchild.

http://www.amd.com/es

https://www.intel.com/content/www/us/en/homepage.html

l començament de la dècada de 1970 tota la zona estava plena de companyies de semiconductors, que abastien a les companyies d’ordinadors abastint aquestes dues al seu torn a les companyies de programació i serveis.

L’espai industrial era abundant i l’allotjament encara barat.

El creixement es va veure potenciat pel sorgiment de la indústria de capitals arriscats en Sand Hill Road que va fundar Kleiner Perkins el 1972.

http://www.kpcb.com/

Les coses van millorar de manera exponencial, la disponibilitat d’aquests capitals va esclatar després de l’èxit d’1,3 bilions de dòlars per l’OPA d’Apple Computer el desembre del 1980.

https://www.apple.com/

Fent mèrit d’aquesta herència, Silicon Valley és la seu de la cadena de grans magatzems d’alta tecnologia Fry’s eletronics.

http://www.frys.com/

Amb dades de Forbes que en economia hi entén molt… milers d’empreses d’alta tecnologia han establert les seves seus generals a Silicon Valley… destaquen entre elles:

Adobe Systems

http://www.adobe.com/es/#

Advanced Micro Devices

Agilent

Altera

Apple Inc.

https://www.apple.com/

Applied Materials

BEA Systems

Cadence Design Systems

Cisco Systems

http://www.cisco.com/c/es_es/index.html

eBay

http://www.ebay.es/

Electronic Arts

Hewlett-Packard

https://store.hp.com/SpainStore/Merch/Default.aspx?utm_source=affiliate&utm_medium=cpa&utm_campaign=Consulting%3A+ES&utm_content=0&jumpid=af_vr4n6qubez/site:Consulting%3A+ES

Intel

https://www.intel.es/content/www/es/es/homepage.html

Intuit

Juniper Networks

Knight-Ridder

Maxtor

National Semiconductor

Network Appliance

Oracle Corporation

https://www.oracle.com/es/index.html

SAP

Siebel

Sun Microsystems

https://www.oracle.com/sun/index.html

Symantec

https://www.symantec.com/es/es

Synopsys

Veritas Software

Yahoo!

https://es.search.yahoo.com/

Informatica Corporation.

Ens deixem moltes de + recents… hi afegirem:

Adaptec/Microsemi

https://www.microsemi.com/

Atmel

Cypress Semiconductor

Google

https://plus.google.com/+google

Handspring

Intermedia.NET

Kaboodle

McAfee

http://es.mcafeestore.com/?cmpid=ppc-bing&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=G%20-%20ES%20ES%20%7C%20Brand%20%7C%20Search&utm_term=mcafee&utm_content=ES%20ES%20%7C%20McAfee%20Brand%20%7C%20Exact

NVIDIA Corporation

http://www.nvidia.es/page/home.html

Palm, Inc.

PalmOne, Inc.

PayPal

https://www.paypal.com/es/home

Rambus

Silicon Graphics

http://www.sgi.com/

Tivo

https://business.tivo.com/es/

Verisign

Podeu trobar + informació a la web de SV,

http://www.siliconvalley.com/

I ara ens toca recordar uns 8 emigrants del grapat que han fet que Silicon Valley sigui el bressol científic de l’era virtual…

STEVE JOBS

Cofundador d’APPLE, -ja n’hem parlat/escrit/ en altres ocasions- ara ja és al cel… el seu pare era sirià i la seva mare d’ascendència alemanya.

Millor recordar-lo,

Passem al 2n. element, SERGEY BRIN

És el cofundador del arxifamós Google, d’origen rus.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Serguei_Brin

El tercer element, ELON MUSK, fundador de les empreses pujants TESLA i de SPACEX.

És d’origen sudafricà.

Podem fer una ullada virtual al vehicle elèctric TESLA,

https://www.tesla.com/

Pots escollir un exemplar a :

http://www.autobild.es/coches/tesla#listado-modelos

I si l’economia encara la teniu + pujada,

http://www.spacex.com/

Anem pel 4t. personatge:

SUNDAR PICHAI,

Conseller delegat de Google, és d’origen hindú.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sundar_Pichai

El Sundar Pichai a BCN

I ara, pel 5è personatge immigrant,

ANDY GROVE, cofundador de INTEL, d’origen hongarès.

 

I el 6è. immigrant,

JERRY YANG, cofundador de YAHOO, d’origen Taiwanès.

Fa pocs dies vam escriure sobre el Yahoo i la seva problemàtica actual, però ha estat una de les empreses pioneres en el món de la informàtica.

https://es.wikipedia.org/wiki/Jerry_Yang

Anem pel 7è. immigrant, JAN KOUM

Cofundador de WhatsApp, és d’origen ucranià.

https://es.wikipedia.org/wiki/Jan_Koum

Ben segur que els que utilitzem a diari el WhatsApp li agraïm el seu talent.

Acabarem amb el 8è. immigrant, SATYA NADELLA

Conseller delegat de MICROSOFT, d’origen hindú.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Satya_Nadella

Quan utilitzem el Windows 10 podem tenir un record a aquest enginyer de ment privilegiada que comparteix de tu a tu amb el Bill Gates.

Bé ara ja tenim + clar que els immigrants són important en qualsevol lloc… com diu el Tim Cook, cal deixar prosperar amb el suport de qui vulgui aportar idees… esperem que el president yanqui es repensi la seva política amb els immigrants… hi ha de tot, però sovint tenen una cultura superior i marxen dels seus països per altres causes, no per fer de terroristes.

Ens acomiadarem amb una música del concert sobre els refugiats: “VOLEM ACOLLIR”, són 3 hores podeu escollir algun fragment,

Un petó.net

Cerverí de GirOna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>