TOTS VENIM DE L’ÀFRICA

Començarem per una proposta científica actual:

“Tota la diversitat que veiem entre les diferents poblacions humanes s’ha creat en només 2.000 generacions. (…) Tots venim d’un mateix ancestre que va viure a l’Àfrica fa 60.000 anys o poc més.”

Spencer Wells, director del projecte de recerca “Genographic”.

 

Tot i ser una “vaca sagrada” en el món científic… la seva biografia l’haurem de llegir en anglès… coses d’aquests temps:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spencer_Wells

Recollit per Josep Corbella a La Vanguardia del 17.05.2006:

“L’ancestre masculí sembla ser un grupet d’homes que va viure entre fa 60.000 i 100.000 anys a l’est d’Àfrica, prop de la frontera entre Kenia i Uganda.

L’ancestre femení és un grupet de dones de la mateixa regió, però més antigues: d’entre fa 150.000 i 250.000 anys.

Això és degut a que entre les dones la reproducció està més repartida, mentre que és una minoria d’homes la que té la majoria dels fills.

Els descendents d’aquest grupet varen arribar a l’Àsia fa uns 45.000 / 50.000 anys, i els seus descendents passaren a Amèrica fa uns 10.000 anys.

A Europa van arribar fa uns 35.000 anys.”

Podem refrescar la memòria amb una notícia ja publicada el 2012,

http://www.elmundo.es/elmundo/2012/09/20/ciencia/1348163928.html

Potser serà oportú visionar un film que ens ajudarà a entendre com era la vida… i encara és el algunes “reserves” en diferents indrets del nostre planeta… comencem per un tast:

Malauradament no hem trobat el film complert… el primer potser és el + interessant, el 2n. ajuda a entendre la vida dels nens, els 3r. i el 4t. han passat + fluixets (són aventures a Xina i a Hong Kong)… podem veure algunes seqüències:

 

De totes maneres si esteu registrats en aquesta o alguna altra plataforma podreu recordar-la,

Si un vol veure-la (amb poca qualitat) i en versió “portuguesa”:

Jo aconsello, per tenir una visió + científica, aquest documental:

Ben segur que haureu tingut la sensació d’haver fet un salt enrere, com un petit retor al Paleolític… però esteu segurs que això està gravat el passat 2013.

En poques paraules nosaltres… els “Homo Sapiens” vam aparèixer  a l’Àfrica… al voltant de la que coneixem com la formosa noia Lucy.

El nom de Lucy és perquè els arqueòlegs que la van localitzar els agradava molt el Beatles i en el moment de la troballa escoltaven: “Lucy in the sky with diamons”

 

 

I ja tenim que aquella nina prehistòrica que en realitat era una “Australopithecus afarensis” com diria el professor Eudald Carbonell de la URV.

Seguim… un grapat d’anys + tard uns quants valents sapiens primitius van creuar amb certa dificultat i amb + pena que glòria el Mar Roig i van arribar a l’Orient Mitjà.

Fins i tot sembla que alguns es van endinsar fins les regions de l’actual Corea, Xina i Japó.

Altres, encara + temeraris van arribar fins Oceania… no se sap pas encara com ho van aconseguir….

I curiosament els que van arribar a l’Orient (van fer el camí del Reis Mags però al revés)… van anar cap al Nord travessant Turquia i els Balcans i van arribar a l’Europa occidental.

Però vet aquí que allà hi vivien els neandertals… però per sort aquests, que no eren de la nostra espècie, tot i ser + cepats no eren gaire astuts i estaven poc adaptats a les canviants condicions climàtiques.

Els experts ens diuen que els neandertals van acabar a la zona de Gibraltar. Ep! això és molt interessant… el Rajoy encara no se n’ha assabentat! ells és registrador de la propietat i els Neandertals no coneixien el sentit de la propietat.

Moment molt apropiat per escoltar a Lluís Llach i el seu viatge a Ítaca:

I com diu el poeta l’important no era el destí final sinó el que succeïa durant la travessa.

Van passar moltes coses… entre les + importants van ser les onades de fred… les geleres del món mundial… vam haver de lluitar amb els ossos cavernaris per escalfar-nos dins de les coves.

Hi tantes i tantes microhistòries que caldria passar anys enters dins les biblioteques per fer un record acurat: els habitants de l’illa de Pasqua (rapanui), els africans -primer pobladors- i que són els + diferenciats genèticament entre ells mateixos, humans petites a l’illa de Flores (hòbbits), habitants a la cova de Sibèria (els Denisova), les mutacions com la que va originar el cabell ros en persones de pell + marró a la Melanèsia, els valents que van creuar l’Estret de Bering i sembla que depres van poblar les Amèriques…

I ara una de grossa, ens la comenta el Dr. Manel Esteller, biomèdic del Institut de recerca de Bellvitge:

  • El descobriment científic que tots nosaltres potser venim de 7 Eves originals… demostrat a nivel del material genètic de la mitocondria que és l’orgànul cel·lular que ens ve heretat solament de la mare.

http://elpais.com/diario/2000/04/20/sociedad/956181604_850215.html

  • O de com hi va haver uns supermascles que van escampar el seu genoma pel món, destacant els dels descendents de Genghis Khan. que queda reflectit en el nostre genoma a nivell del cromosoma Y (i que podem heretar únicament del pare).

  • O de com migrant pel món també els nostres animals domèstics i els nostres paràsits ens van anar acompanyant i entre tots vam acabar amb diferents espècies d’animals que nos ens esperaven… com el bufó i inofensiu ocell Dodo de les illes Murici i Reunió.

  • O de com vam introduir el cavall a les Amèriques.

  • O de com van portar en viatge de tornada el Blat de moro del Nou Món descobert per Colom i els seus companys.

  • O de com ens vam menjar el darrer Moa, una espècie d’estruç gegant

Poc a poc hem anat canviant el món… però el món també ens ha canviat a nosaltres.

Recordem la darrera venjança dels Neandertals:

  • comprovar que minúsculs fragments del seu ADN es troben en el nostre genoma
  • no ens ha de sorprendre perquè encara hi ha vestigis, en el genoma, de quan eren peixos, amfibis i fins i tot d’organismes unicel·lulars.

Tot un món en el nostre interior + profund… això ens ha d’ànima a llegir + als experts: Eudald Carbonell, Jaume Bertanpetit, Carles Lalueza-Fox i Tomàs Marques… i tants altres que després de tantes troballes i estudis ens recorden el nostre origen de primats…

Si no us fa vergonya, podeu contactar amb l’Eudald qualsevol dissabte, que no estigui en les excavacions, a la Rambla de Girona, cas contrari:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Eudald_Carbonell_i_Roura

Podeu fer una ullada al llistat dels seus llibres…

http://www.todostuslibros.com/autor/eudald-carbonell

Del Jaume Bertranpetit,

http://biologiaevolutiva.org/jbertranpetit/

Del Carles Lalueza-Fox,

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_Lalueza_Fox

Recomanem els llibres:

https://www.casadellibro.com/busqueda-libros?busqueda=carles+lalueza-fox&nivel=5&auto=0&maxresultados=1&=Busca

I de Tomàs Marquès,

http://biologiaevolutiva.org/tmarques/

http://elpais.com/elpais/2016/10/25/ciencia/1477412626_733335.html

Repassem, abans d’acabar algun article ja publicats…

http://elpais.com/elpais/2016/02/16/ciencia/1455633230_824000.html?rel=mas

http://elpais.com/elpais/2014/11/18/ciencia/1416305106_266934.html?rel=mas

http://elpais.com/elpais/2015/10/14/ciencia/1444841124_572271.html?rel=mas

I després de tot aquest allau de informacions… serem capaços de tancar la porta als nostres congèneres que migren com s’ha fet sempre?

Ens acomiadarem amb alguns acudits ben adients:

Ens hem divertit… però recordem aquesta gràfica:

Un Petó.net

Cerverí de GirOna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>