BREXIT & Art. 50

Començarem amb un logo molt adient,great briitain leaves european union metaphor

No ho trobem res estrany… Regne Unit ( sovint confós amb Gran Bretanya (la illa + gran d’aquest estat), són peculiars:

  • condueixen per l’esquerra, quan la majoria social ho fa per la dreta.
  • L’Europa del ex-28 tenia l’€uro per divisa, els britànics: la lliura esterlina
  • segueixen el model anglosaxó: la liberalització econòmica, el lliure mercat, impostos i regulacions mínimes.
  • d’acord amb PIB en taxa de canvi del mercat, el Regne Unit és la 5ª economia + gran del món, la 2ª d’Europa després d’Alemanya.
  • és la 6ª economia més gran del món en PIB en paritat de poder adquisitiu.
  • la Revolució Industrial va començar en territori britànic.
  • l’imperi Britànic va crear un mercat mundial pels productes britànics, permetent que el Regne Unit dominés el comerç internacional el segle XIX fins avançat el XX.
  • tenen un model lingüístic propi: cap llengua és oficial al Regne Unit, la llengua predominant és l’anglès, una llengua d’origen germànic amb nombrosos préstecs del francès. Altres llengües nadiues són les llengües celtes insulars: gal·lès, còrnic, irlandès i gaèlic escocès.
  • l’Església d’Anglaterra és l’església oficial de l’estat.
  • originalment establerta com a part de l’Església Catòlica el 597 per Agustí de Canterbury, l’Església d’Anglaterra se’n va separar el 1534 durant el regnat d’Enric VIII d’Anglaterra.
  • com a Església de l’Estat, els bisbes pertanyen a la Cambra dels Lords.
  • el monarca britànic ha de ser membre de l’Església d’Anglaterra d’acord a l’Acta de 1701, i n’és el Governador Suprem. Cap monarca ha de ser catòlic.
  • La seu de l’Església d’Anglaterra és a la catedral de Canterbury, i l’arquebisbe de Canterbury és el clergue en cap.
  • el Regne Unit fou un dels 12 membres fundadors de la Unió Europea el 1992, i un dels membres de la Comunitat Econòmica Europea creada el 1973.
  • les postures del govern laboral actual quant a la integració són variades; els conservadors promouen el retorn d’alguns poders a l’Estat.
  • ells ja tenen una mena de mercat europeu… però + antic i consolidad: la Commonwealth of Nations (denominació anglesa equivalent a «Mancomunitat de Nacions»), + coneguda com a Commonwealth o The Commonwealth i, abans, com a British Commonwealth of Nations, és una organització composta per l’associació de 53 estats independents que, excepte Moçambic i Ruanda, comparteixen lligams històrics amb el Regne Unit.

Els països lliures dins la Commonwealth:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Commonwealth#/media/File:Commonwealth_of_Nations.svg

Podríem seguir fins l’esgotament en diferències en els gairebé 10.000 petit tractats que els funcionaris europeus elaboren per demostrar que són funcionaris imprescindibles i que han de ser molt ben pagats.

Anem pel terme de BREXIT:

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_withdrawal_from_the_European_Union#/media/File:UK_location_in_the_EU_2016.svg

  • La possibilitat de veure el Regne Unit marxar de la Unió Europea ha esdevingut freqüent dins els cercles polítics britànics i europeus.
  • El mot-compost Brexit (de l’anglès, [Great] Britain –> Gran Bretanya i Exit –> sortir) acostuma a ser utilitzat per parlar d’aquesta probabilitat al mateix nivell que es parlaria del Grexit. (en el seu moment amb Grècia)
  • David Cameron, conservador i bon demòcrata, es va atrevir a convocar un referéndum, pensat que el guyanyaria, (com el tema d’Escòcia) i així deixar clara la posición británica davant la qüestió europea: el 23 de juny del 2016.
  • L’euroescepticisme al Regne Unit sempre s’ha vist present des de la seva incorporació a la CEE a principis dels 1970.
  • Però, ha anat guanyant força mentre al mateix temps la CEE ha anat formant-se convertint-se en l’actual UE.
  • Una bona part del debat està basat en dades i projeccions econòmiques i financeres. És a dir, la qüestió que s’acostuma a plantejar és si l’economia del Regne Unit hagués anat millor o pitjor fora de la UE.

 

Deixem enrera la campanya d’aquests darrers dies… i anem pels diaris d’avui:

https://www.thesun.co.uk/news/1332742/britain-votes-to-back-brexit-and-leave-the-eu-on-historic-night-as-nigel-farage-declares-victory-for-ordinary-people/

La portada extraordinària:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3657627/What-Nigel-Farage-s-life-s-work-comes-fruition-stunning-Brexit-vote-lauds-new-dawn-Britain-outside-EU.html

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/eu-referendum-results-live-cameron-8262829

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/cameron-to-step-down-after-brexit-defeat-mgm2pqbnf

Aquest rotatiu, va fer una extraordinària campanya a favor del BREXIT,

adeu Adéu!

I així en els diferents diaris o tabloides britànics:

tabloides Br

Al nostre país no es queden curts…

Brexit1

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/regne-unit-vota-per-sortir-deuropa-5225953

Brexit 2

http://www.lavanguardia.com/internacional/20160624/402725689805/reino-unido-favor-brexit.html

Brexit 3

http://www.ara.cat/internacional/resultats-Brexit_0_1600640115.html

Brexit 4

http://cat.elpais.com/cat/2016/06/24/internacional/1466741749_403437.html

Brexit 5

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/980234-el-brexit-guanya-al-regne-unit-amb-el-52-dels-vots.html

Brexit 6

http://www.diaridegirona.cat/espanya-internacional/2016/06/24/regne-unit-decideix-sortir-unio/790492.html

Bé, no cal insistir amb els diaris de la Meseta, ja ho tenim clar: BREXIT endavant, CAMERON DIMITEIX, Nigel Farage exultant, Boris Johnson es frega les mans.

Podem fer una ullada a la viqui per a recordar aquest estadista britànic que res li fa por… fins i tot perdre… presenta la dimissió i endavant! model a seguir pels nostres polítics de fireta que sempre troben excuses per mantenir la cadira,

https://ca.wikipedia.org/wiki/David_Cameron

NIGEL FARAGE,

Aquest personatge, sovint qualificat de populista… de sempre ha fet campanya Brexit… i ara ha sortit com un heroi.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Nigel_Farage

La web del seu partit, una mica pobre:

http://www.ukip.org/

El seu twitter,

https://twitter.com/nigel_farage

BORIS JOHNSON

Té un currículum notable, ha estat alcalde de Londres del maig del 2008 al maig d’aquest mateix any (2016)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Alexander_Boris_de_Pfeffel_Johnson

És una mica bocamoll… però tot i ser periodista, és un possible candidat a substituir al Cameron… temps al temps,

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/967550-l-exalcalde-de-londres-encen-la-polemica-en-comparar-la-ue-amb-el-projecte-de-hitler.html

Bé una vegda vista la situación anem per l’article 50, que ara será moda durants molts dies… potser 2 anys i tot.

Artículo 50

1. Todo Estado miembro podrá decidir, de conformidad con sus normas constitucionales, retirarse de la Unión.

2. El Estado miembro que decida retirarse notificará su intención al Consejo Europeo. A la luz de las orientaciones del Consejo Europeo, la Unión negociará y celebrará con ese Estado un acuerdo que establecerá la forma de su retirada, teniendo en cuenta el marco de sus relaciones futuras con la Unión. Este acuerdo se negociará con arreglo al apartado 3 del artículo 218 del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea. El Consejo lo celebrará en nombre de la Unión por mayoría cualificada, previa aprobación del Parlamento Europeo.

3. Los Tratados dejarán de aplicarse al Estado de que se trate a partir de la fecha de entrada en vigor del acuerdo de retirada o, en su defecto, a los dos años de la notificación a que se refiere el apartado 2, salvo si el Consejo Europeo, de acuerdo con dicho Estado, decide por unanimidad prorrogar dicho plazo.

4. A efectos de los apartados 2 y 3, el miembro del Consejo Europeo y del Consejo que represente al Estado miembro que se retire no participará ni en las deliberaciones ni en las decisiones del Consejo Europeo o del Consejo que le afecten.

La mayoría cualificada se definirá de conformidad con la letra b) del apartado 3 del artículo 238 del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea.

5. Si el Estado miembro que se ha retirado de la Unión solicita de nuevo la adhesión, su solicitud se someterá al procedimiento establecido en el artículo 49.

Título VI, que comprende los artículos 47 a 55, renumerado y redactado por los apartados 54) a 61) del artículo 1 del Tratado de Lisboa por el que se modifican el Tratado de la Unión Europea y el Tratado constitutivo de la Comunidad Europea («D.O.U.E.C.» 17 diciembre). Se corresponde con el título VIII renumerado conforme establece la tabla de correspondencias que figura anexa al Tratado de Lisboa.Vigencia: 1 diciembre 2009

Amb els polítics, poc estadistes, que actualmente dirigeixen la UE, i l’exèrcit de funcionaris envoltats de lleis, tractats i lobby’s amunt i avall… tenim tema per 2 anys.

Una petita reflexió:

  • Quan destacats membres del PP, C’s i Gran Patronal davant el «9 N» ens deien que Catalunya si sortia d’Espanya, sortiria d’Europa i quedaría en un forat negre… això també serà pel Regne Unit?
  • Com quedarà el tema comercial amb EU, i els aranzels que ens parlàveu?
  • El Regne Unit será un pària o això sols és aplicable a Catalunya?
  • De moment perquè calla la UE?
  • Està preparant la seva reacció per dimarts ? Valents polítics… almenys el sr. Cameron avui mateix ja ha presentat la seva dimissió.

Uns acudiots es ajudaran a tocar de peus a terra… el món segueix… i avui la lluna es tornarà a veure amb la mateixa llum que ahir…

Brexit 7

Sembla ser que aquests petons es seguiran produint, sense cap problema:

Brexit 8

 

Brexit 10

Brexit 11 L’Obama, pels no anglòfons, li diu al gos que s’estigui «quiet»

http://www.cartoonmovement.com/cartoon/27817

Brexit 12

Brexit 13

Brexit 14

Ens acomiadarem amb l’himne britànic…

Un petó.net

Cerverí de GirOna

PD, els Beatles seguirán agradant,

Un fragment de la seva gran creativitat

 

3 comentarios en “BREXIT & Art. 50

  1. Aquest Mr. Hill, és un lord anglès, el 2010 va ser nombrat «par» Lord Hill of Oareford, una mena de «baró» en la nostra terminologia.

    Educat a la «crême», va estudiar Història al Trinity College de Cambridge i es va graduar en Màster d’Arts a MA Cambridge.

    David Cameron el va proposar per ser Comissari Europeu d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Mercats de Capitals de la Unió Europea. És a dir dels que «tallen el bacallà» però el poble sobirà ha votat i el lod comissari cap a casa.

    No oblidem que un Comissari Europeu cobra 20.832 € cada mes + 3.124 € per vivenda + 607 € per representació + viatges amb avió MC amunt i avall… sense agafar la calculadora, un sou de 300.000 € a l’any. Així queda clar que no podem anar bé de cap manera.

    Ep! ha presentat la dimissió però no marxarà pas amb les butxaques buides… La normativa actual estableix que els funcionaris sortints es beneficiaran durant 3 anys d’una “indemnizació transitòria” equivalent a: entre el 40% i el 65% del seu salari brut que estarà subjecte als impostos comunitaris. (segons la duració del seu mandat).

    No us penseu pas que són quatre gats… hi ha 28 comissaris

    http://ec.europa.eu/commission/2014-2019_es

    Salut!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *