PALMIRA

Vista de Palmira

Si llegeixes la Bíblia… i t’interesses per les aventures del rei Salomó… ens explica que va ajudar a fundar una ciutat que amb el temps es va convertir en reialme, centre important del comerç especialmente de la ruta coneguda pel camí de la seda.

palmira

Aquesta foto ja ens dona una idea del que havia estat aquesta ciutat… un jardí de palmeres i centre de la ruta de la seda…

Bé, sembla ser que el rei Salomó la va batejar com TADMOR, que significa “la ciutat dels dàtils” per les nombroses palmeres que envoltaven la ciutat… posteriorment es va convertir en PALMYRA

Igual algún blocaire es pregunta com és posible una ciutat així de verda enmig del desert?

La Resposta és fácil, té una situació privilegiada entre Orient i Occident, això la va convertir en un punt neuràlgic de les caravanes que eren les artèries del comerç d’aquells temps.

Situada a uns 200 quilòmetres de Damasc, entre el riu Eufrates i la Mar Mediterrània, era el lloc perfecte per descansar a les Rutes Llargues, inclosa la de la Seda, que travessaven països amb tot tipus de mercaderies.

La ciutat comptava amb deus per refrescar-se, fins i tot i amb Aigües curatives que eren un poderós reclam per atreure gent i animals.

Fins i tot avui dia hi ha mostres de gran esplendor com oasis a Palmira:

Reculem i tornem als temps clàssics… després de la 1ª menció i la fundació pel gran Salomó tenim altres dades històriques…

El rei Salomó coneix a la reina de Saba

Si seguim als historiadors trobem que hi ha documents antics dels assiris que ens donen dades de Tadmor, que ja és esmentada com oasi molt interesant al S. II A.C.

Segons les campanyes arqueològiques les cultures de Grècia i Roma hi van deixar moltes empremtes… es considera una ciutat imprescindible, i en ella s’han trobat tot tipus d’objectes dels més variats indrets del món mundial: Xina, Índia, etc …

En els seus carrers es podien compra perfums, sedes, espècies, pedres, ceràmiques…en aquesta época la Ciutat estaba poblada per habitants d’origen arameu i àrab. Se la coneixia com la “perla del desert“.

En el Període hel·lenístic, Tadmor ja comença a canviar i poc a poc deixa de ser un oasi i es convertirà en La Gran Ciutat que va ser en el seu momento de glòria.

Tornem a tenir dades històriques quan el conqueridor Alexandre el Gran (o Magne) al S.IV a. C. va pasar-hi amb el seu victoriós exèrcit.

Palmira va aconseguir el seu màxim esplendor en temps d’una reina…

Potser la recordareu… és la reina Zenòbia

https://ca.wikipedia.org/wiki/Zen%C3%B2bia

Ep! que estem parlant d’una gran gesta…

 

Ubicación de

Palmira era el reialme de la dreta, de llevant, en color groguent… que es va enfrontar a Roma… malauradament Zenòbia va perdre com era d’esperar. degut a la maquinària bèlica de l’imperi romà.

Hi ha una estàtua que ens mostra l’encadenament de la reina després de la derrota amb els romans…

La rendición de Zenobia

Una interpretació moderna de la rendició de la reina Zenobia.

Malauradament els romans van anar a la seva amb el seu procés de romanització… i Palmira va anar perdent importancia… i potser el desert se l’hauria engolit del tot si no hagués estat per un arqueòleg del s. XIXè… quen els viatgers eren aventureres de veritat…

Així al 1.874, el Dr. William Wright que dirigía una modesta expedició que estudiava les planúries del centre de Síriaa la recerca del reialme de la reina Zenobia… quan era el primer de juny, acompanyat només d’un grupet tipus escorta armada per protegir-lo dels bandits beduins, el Dr. Wright va descubrir les antigues ruines de Palmira… ens va deixar aquest meravellós dibuix,

Aquesta làmina correspon a les ruïnes del santuari del deu Bel.

foto del mateix temple.

El mateix Wright explica que dins del temple hi havia un grapat de tendes habitades per àrabs nòmades… en el seu llibre “Una crònica sobre Palmira i Zenobia”, editat al 1.895, Wright es queixava amargament de la interferencia humana sobre les runes històriques… ara es moriria d’un atac de cor!

Día negro para ISIS: pierde el bastión de Palmira y a uno de sus principales líderes

Afortunadament avui podem dir que la civilització ha recuperat aquest espai:

Esperem que els arqueòlegs i estudiosos puguin treballar i deixar aquest espai tal i com es mereix, patrimoni de la humanitat.

La ciudad de la caravanas

La ambición de una reina

Ardashir recibe la realeza de Ahura Mazda

Ens acomiadarem amb un clip multimèdia de mitja horeta que ens permetrà gaudir de la Palmira abans d’aquests desgraciada guerra que ja porta 5 anys i no acabem de veure el seu final.

Un petó.net

Cerverí de GirOna

6 thoughts on “PALMIRA

 1. Salut! Cerverí i enhorabona, ahir vas tornar a avançar-te als mitjans de comunicación convencionals amb el tema de PALMIRA.

  Avui els del “Periodico.cat” ens posen unes imatges filmades amb un dron sobre Palmira:

  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/palmira-vista-dron-ciutat-recuperada-exercit-siria-estat-islamic-5007543

  També expliquen la notícia que ahir vam avançar:

  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/exercit-siria-controla-palmira-5006311

  Fins la propera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>