LA REINA DELS CONTES: ALICE MUNRO

Alice Ann Munro, de naixement Alice Ann Laidlaw (Wingham, Ontàrio, 10 de juliol del 1931) és una escriptora de contes canadenca que escriu en anglès.

Va rebre el Premi Nobel de Literatura d’aquest 2013 i ja havia rebut el Premi Booker del 2009.

Alice Munro va néixer a Wingham, Ontario, el juliol de 1931.

vista general de Wingham

Va viure inicialment en una granja situada a l’oest d’Ontario (província canadenca)… era una época dedepressió econòmica,,, i com diem sempre que s’ha de patir per a poder ser creatiu… aquest vida tan elemental va ser decisiva com a transfons dels seus relats.

De molt jove va conéixer a James Munro, a la Universitat de Western Ontario

http://www.uwo.ca/

Com ja comentàvem abans eren anys difícils i va haver de fer diversos treballs (manuals) per a poder-se pagar els estudis.

mapa estat d'Ontario

Es va casar el 1951 i es van instal·lar a Vancouver.

vista general de Vancouver

Va tenir una filla quan tenia tot just 21 anys…

Aviat va arrivar la segona filla,

Després de néixer la tercera filla, el 1963, es van tralladar a Victoria on conjuntament amb el marit van regentar una llibreria.

vista general de Victoria (Canadà)

Però a vegades els projectes de vida no acaben de funcionar… i al 1972 es va divorciar i va retornar a l’estat d’Ontario.

riu Ontario

Aquest retorn va propiciar que es convertís en una excel·lent escriptora i va començar a treballar a la universitat abans esmentada com a escriptora-resident.

despatx d'Alice Munro

Es va casar en segones núpcies l’any 1976 amb en Gerald Fremlin.

A partir d’aquesta época es va consolidar la seva carrera d’escriptora de contes.

Val la pena fer una passejada per la seva vida…

S’havia iniciat de jove en l’art d’escriure contes (des de 1950), els escrivia en el poc temps lliure qe tenia, recordeu que hem comentat que va tenir una vida plena de petits problemes… amb tot va aconseguir publicar 2 reopilacions de relats i una novel·la.

L’any 1968 (el del maig francès) va escriure «Dance of the Happy Shades» (1968) que és en realitat el seu primer llibre de contes.

    

Aquest llibre es va traduir i publicar al nostre país amb en nom: «danza de las sombras felices»

Encara va tenir temps d’escriure i publicar la novel·la: «Las vidas de las mujeres» (1971), i uns relats entrellaçats «Something I’ve Been Meaning to Tell You» (1974).

Després va publicar noves col·lecccions de relats: «The Beggar Maid» (1978), «Las lunas de Júpiter», «The Progress of Love» (1986), «Amistad de juventud » i «Secretos a voces» (1994).

Va començar a ser traduïda al nostre país… i + amb els relats: «Relatos de Odio, amistad, noviazgo, amor, matrimonio» (2001) i posteriorment amb «Escapada» (2004).

De totes maneres s’havia mantingut com una escriptora poc coneguda pel gran públic.

Ara que comneça a estar de moda el tema d’Escòcia… resulta que els seus avantpassatseren una família d’escòcia que va emigrar al Canadà… això ho explica molt bé en el seu relat «La vista desde Castle Rock» ( 2006)

Després d’aquest llibre ja parlava de retirar-se però es va animar a una propera publicació: «Demasiada felicidad» ( excel·lent compendi de nous contes publicats el 2009)

I l’any passat (2012) encara va publicar un altra llibre de contes: «Dear Life» (que es podria traduir per «Mi vida querida»),

 

Són contes molt personals, fruit dels seus records, són una mena de confessió de l’autora… podem entendre millor la seva vida.

En general ha estat una aitora esquerpa amb la premsa… aquests dies ha estat una mica + comunicativa i ha comentat que ha tingut influències de Katherine Anne Porter, Flannery O’Connor, Carson McCullers o Eudora Welty, así como de dos narradores: James Agee i William Maxwell.

Tots els crítics coincideixen que els seus relats breus o contes se centren en les relacions humanes analitzades des de la vida quotidiana.

Fin i tot se l’ha qualificada de «Txèkhov canadenca»

En els darrers anys he estat passant llargues temporades de vacances a la ciutat colombiana de Cartagena de Indias.

Precisament en aquests magnífics llocs ha escrit algunes de les seves milors obres.

Podem recordar que va obtenir el Premi Nobel de Literatura d’aquest any… la BBC en la seva versió internacional :

https://www.youtube.com/watch?v=f5COgO4NdcY

Malauradament el proper 10 de desembre ella no podrà estar present al lliurament dels gusrdons dels Premis Nobel, el seu actual estat de salut no li permeten viatjar.

La revista cultural «Clarin» ens obsequia amb un conte de l’Alice,

http://www.revistaenie.clarin.com/literatura/Alice-Munro-Ficcion-Demasiada-Felicidad_0_1008499598.html

Ens acomiadarem amb una música canadenca i unes extraordinàries imatges perquè coneguem una mica millor aquest Alice,

https://www.youtube.com/watch?v=Wc9HRHk8ORw

Un petó.net i enhorabona Alice!

Cerverí de GirOna

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *