FER LA PUTA I LA RAMONETA

«Fer la puta i la Ramoneta» és una frase feta que fa un munt d’anys que els catalans utilitzem quan quelcom es comporta com una dualitat…

Precisament al programa «Cafè de la República» del magnífic Joan Abril, el filòleg Enric Gomà hi té una secció, «la veu humana» on de manera simpàtica fa filologia…

Gomà explicava als oients de Catalunya Ràdio que aquesta expressió vol dir: “actuar amb duplicitat, donant a entendre el contrari del què se sent, aparentant uns sentiments i tenint-ne uns altres. El que seria equivalent a tenir dues cares o ser un caragirat, segons el Gran diccionari 62 de la llengua catalana de Lluís López del Castillo”.

Com que les seves intervencions són de 7-8 minuts, va complementar… va afegir que havia investigat en els orígens de l’expressió i havia trobat que la referència més antiga d’aquesta frase data del 1812 i textualment deia: “Fer la puta Ramoneta”.

La puta i la Ramoneta eren, doncs, la mateixa persona. Una persona que “enganya algú amb afalacs i adulacions” i “segons el diccionari de Marià Aguiló, sabem que això ho va escriure el mossèn Antoni Molas a Tarragona dins el llibre Lo bon rossellonès als catalans”.

Com es dedueix, i en paraules del mateix filòleg, “Antoni Molas era del Rosselló, del Conflent, i es va exiliar el 1793 a Espanya per fugir dels revolucionaris francesos. O siqui que l’expressió té orígens rossellonencs”.

Però no acaba aquí la cosa… ja se sap que hi ha un bon grapat de filòlegs i cadascú d’ells ha anat treballant com «una rata de biblioteca» i després de llegir tantes coses acaben trobant significats ben enrevessats…

Enric Gomà explica que va obrir el diccionari Coromines, del filòleg Joan Corominas, i va buscar l’expressió. “Amb decepció vaig descobrir que ‘la puta Ramoneta’ no va existir, és un equívoc. Prové de ramonet, ramoneta, ramonejar, que ve del francès ramonner, escurar les xemeneies, i rammoneur, escura-xemeneies, en el sentit despectiu d’algú brut, indigne, pollós”. En aquells moments Gomà va descobrir que put/a feia referència a l’adjectiu del verb pudir (fer pudor), i no tenia res a veure amb la prostitució.

Encara ens va il·lustrar una mica +…

“Si ramonejar és parlar rondinant, com els carreters, La puta Ramoneta equivaldria a dir el pollós de l’escura-xemeneies, una expressió molt despectiva.»

Enric Gomà insisteix en què put/a com a adjectiu posat davant d’un substantiu vol dir “que fa pudor”, com el mateix Gomà ja va explicar dins “La veu humana de Catalunya Ràdio” el 13 de maig de 2010. “Put aire en català medieval era oposat a bon aire. L’aire que put, o l’aire que no put”. O l’ús de put/a en l’expressió puta misèria, la misèria que fa pudor.

Va acabar la seva disertació amb una última curiositat: “Llorenç Vilallonga va escriure un entremès que es deia “la tuta i la Ramoneta” i va escriure “tuta” no es va atrevir a escriure “puta”; com Jean-Paul Sartre va escriure La P… Respectueuse i no es va atrevir a escriure la paraula maleïda”.

Com dèiem, el món dels filòlegs és llarg… un filòleg ben conegut pels ràdioescoltes i pels alumnes de Secundària, Màrius Serra, també va publicar una columna d’opinió a La Vanguardia citant l’expressió de moda. Deia: “Si fer la puta i la Ramoneta equival a jugar amb foc, deixar de fer-ho seria fer foc nou. Més clar, l’aigua”.

Si hom va sobrat de temps i de ganes de practicar jocs de llengua… pot fer una ullada al seu espai virtual,

http://www.mariusserra.net/inici

Si voleu podeu rellegir l’article complert del Màrius Serra… és molt interessant,

http://www.lavanguardia.com/encatala/20120904/54346074327/pero-qui-era-la-ramoneta-marius-serra.html

Bé com que aquest dies hi ha bombardeix sobre la frase en qüestió… i això ja dura des la tornada de vacances…

Ramon Solsona a Les perles cultivades (mp3) del 4-9-2012, diu que l’origen de l’expressió és Fer la puta Ramoneta (com de Déu hi ajuda ens arriba Costar déu i ajuda), que es referia a una única persona i que ja es troba documentat al s. XIX.

http://rac1.org/elmon/blog/perles-cultivades-04-09-12/

I com molts gironins llegim «El Punt – Avui»… un altra filòleg, en aquest cas de la nostra terra, també va escriure la seva opinió… en Josep Maria Pasqual, en l’article del 3 de setembre de 2012, «Jouer la putain et la Ramoneta», en dóna alguna altra explicació i anotació interessant,

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/572864.html

Recordarem el paràgraf final

«És excepcional que una expressió tan vulgar es mantingui viva en el vocabulari de persones cultes, sense que s’hagi substituït per alguna altra expressió equivalent més edulcorada (“fer el doble joc”); i, també, l’excepcionalitat que la llengua espanyola no tingui gaire manies a incorporar aquest catalanisme. Si ens fixem en altres llengües, “fer la puta y la Ramoneta” es podria traduir en francès per “Ménager la chèvre et le chou”, que vindria a dir aproximadament: “Cuidar la cabra i la col”. A la inversa, en un web francès podem trobar-hi la traducció del reeixit “fer la puta i la Ramoneta” per “Jouer la putain et la Ramoneta”.»

Bé amb aquesta filològica introducció, ja tenim clar què vol dir la frase…

I perquè avui dia se’n parla tant ?

Doncs perque són temps complicats… «tiempos revueltos» que diria el Cervantes.

Abans d’anar a parlar de personatges que, potser sense conèixer aquesta frase, la practiquen i es queden tan frescos… seria bo escoltar a la Trinca amb una opinió complementària… fixeu-vos que està gravat el 1980, en presència del President Tarradelles…

http://www.youtube.com/watch?v=kVge-sU9oCQ

Magnífica interpretació i adaptació de la lletra a la nostra estimada Catalunya, podem escoltar «corazón loco» en una versió + convencional però excel·lent entre el pianista Bebo Marquès i el cantant El Cigala,

http://www.youtube.com/watch?v=owXdcA_aWzY

Ara ja tenim un ventall + complert, anem a recordar què diu la senyora Vicepresidenta de la Comissió Europea… Viviane Reading,

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Bé passejant per la seva web… no trobarem el que cerquem…

Fitxer:Viviane Reding.jpg

És la Comiasària Europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, va néixer a Luxemburg, va estudiar humanitat i es va especialitzar en periodisme a la Sorbona, Creu de sant Jordi el 1992… membre del Partit Popular Social Cristià de Luxemburg, com a democristiana, pertanyent al grup Popular europeu…

Fem memòria, el passat 26 de setembre, VR, va concedir una entrevista a «Diario de Sevilla» va tenir lloc en despatx del Parlament d’Andalusia.

Hem de recalcar que la Comissària Europea té una agenda bastant carregada, però va dedicar mitja hora a l’entrevista…

Ja gairebé al final va sorgir una doble pregunta sobre l futur de Catalunya a la UE si finalment aconseguia la independència… us poso la transcripció, està en la llengua de Cervantes, perquè per Andalusia és la pròpia i l’entrevista es feia allà,

periodista: Cataluña plantea actualmente la posibilidad de independizarse. Pero si lo hace debería abandonar la UE y negociar su ingreso. Desde su salida habría un agujero en la libertad de circulación de personas y bienes en la Unión.

-VR: No querría inmiscuirme en asuntos de política española, pero no pienso ni por un segundo que Cataluña quiera dejar la UE. Conozco a los catalanes desde hace mucho tiempo, he sido una de las pocas personas no catalanas en recibir la Cruz de Sant Jordi, y sé que su sentimiento es profundamente europeo.

p: -No le pregunto por la posibilidad de que Cataluña quiera o no ser parte de la UE, sino por el proceso que se abre cuando dejen de serlo. Lo dice la Convención de Viena: el Estado resultante de un Estado matriz abandonará todos los organismos internacionales en los que la matriz esté representada.

– VR: Vamos, hombre, la legislación internacional no dice nada que se parezca a eso. Por favor, resuelvan sus problemas de política interna en España. Yo confío en la mentalidad europea de los catalanes.

Bé, es va acabar l’entrevista i com és de suposar les paraules de VR van provocar una reacció en cadena, pels mitjans de comunicació: premsa, ràdio, tv i Internet van començar a circular la notícia, l’entrevista i les editorials sobre el que havia dit  VR.

Com heu llegit, molt bones noves pels sobiranistes catalans, i de rebot pels d’Escòcia.

Però a la meseta hi ha gent curtida en mil batalles…

Madriz va trucar a Brusel·les… i va exigir explicacions davant el que ells anomenen «una peligrosa aproximación al problema del secesionismo».

José Manuel Durao Barroso, el cap de la vicepresidenta i comissària, va contactar amb la Oficina de la Comisisó Europea a Madriz… i els diaris de la capital de l’estat van començar a escriure de les seves… Els + ben pensats van entendre que el que en realitat va voler dir VR és «que interpretar la normativa internacional és molt complicat».

Però la cosa va ser considerada interessant per molts mitjans d’altres nacions… ja que hi ha diversos estats nacionals que tenen temes plurinacionals… Regne Unit (Gran Bretanya), Itàlia, França, Bèlgica i Alemanya.

Aleshores va ser quan la Comissió va entrar en una segona fase, ja no es tractava de rectificar i/o reinterpretar lesparaules de VR, sinó de censurar la seva opinió expressada lliurement.

El portantveu europeu, Meena Andreeva, asegurava al portal escocès newsnetscotland.net que la resposta va ser: “Vamos, resuelvan los problemas internos de España en España. Yo confío en la mentalidad europea de los catalanes”.

I per arrodonir el tema, el representant de la Comissió a Madriz, Federico Fonseca, va anr + enllà quan afirmava: “Leo con sorpresa que se atribuye a la vicepresidenta una frase que nunca dijo”.

Això d’estar a Madriz, zona carpetovetònica dóna vibracions dolentes… aquest representant no es va fixar que l’entrevista estava gravada, i la frase estava com estava gravada… VR havia dit quelcom agradable a les orelles de catalans i escosesos.

Pels independistes catalans ja es podia obrir una ampolla de cava, era una victòria que donava una mica de llum.

Ara és un tema polític… hi ha qui parla de les «Convencions de Viena»… segons les dades que tinc, aquest conjunt de tractats animats per l’ONU i no incorporats a la legislació actual de la CE… ni tan sols han estat ratificats pel Regne Unit ni per Espanya, em refereixo a la convenció de 1978. (això ho explico molt bé un periodista repoter d’escòcia, en Martin Kelly.

Un es pregunta si la polèmica frase de VR ha estat fruit de la sinceritat, del domini de les lleis internacionals, o de la ignorància.

I ja la tenim «liada»

  • Mas president de la Generalitat comença a voler internacionalitzar el tema… per aconseguir poder fer un referèndum legal
  • Escòcia celebrarà el seu referèndum, el 2014, però ja ha pactat civilitzadament amb el Govern Britànic la pregunta… i això que ells no tenen Constitució. Tenen tradició democràtica i parlamentària.
  •  L’independentisme flamenc va guanyant adeptes, en especial a les darreres municipals belgues.
  • El tecnòcrata Mario Monti, primer ministre interí a Itàlia (que no ha passat per les urnes) ha suggerit la convocatòria de una «cumbre europea» informal per a poder analizar amb deteniment aquest tema, cada vegada + accelerat, de l’independentisme i/o secessionisme dins la UE.

Si voleu una mica + de detalls sobre el particular podeu llegir, si cal amb l’ajut del traslator, l’article del periodista Kelly,

http://www.newsnetscotland.com/index.php/scottish-news/6071-exclusive-european-commission-changes-vice-presidents-catalonia-remarks-after-pressure-from-madrid

I ara ? doncs aquesta setmana han sortit novetats…

Ahir dimarts, un diari, sovint ben informat, publicava el següent,

http://politica.elpais.com/politica/2012/10/29/actualidad/1351541087_781524.html

I aquí  té tot el sentit la frase: «Fer la puta i la Ramoneta»

Suposo que ja heu tingut temps de llegir l’article…

recordem un dels aspectes + importants…

Seguint aquesta carta… que segueix sient la seva opinió i no la definitiva de la Comissió Europea… en política, tot és possible… crec que va ser el famós Romanones que un dia al Parlament de la seva época va dir:

– «Això es absolutament definitiu… »

Es va sentir una veu des de la bancada de diputats:

– «Com quan és de definitiu aquest vostre definitiu?»

Ell tranquil·lament va respondre:

– «Un definitiu al menys de tres mesos…»

Més clar… !

Tornem a la carta de VR i la interpreatció que fa El País d’ahir dimarts 30-11-2012

No solo “lamenta” la interpretación que se dio en España a sus palabras, en las que señalaba que “ninguna ley dice que Cataluña deba salir de la UE si se independiza” y dice que ha mandado una rectificación. Añade un último párrafo con una posición política clara: “Quiero que no quede ninguna duda sobre mi posición, que es igual a la posición expresada por el presidente Barroso en nombre del Colegio, y que coincido plenamente en el análisis del marco constitucional europeo que desarrollas en tu carta”.

I el periodista, que és molt murri ens vol ajudar a entendre el tema…

La carta de Íñigo Méndez de Vigo, secretario de Estado para la Unión Europea, a la que ella está contestando. Y él es absolutamente tajante sobre la imposibilidad de que Cataluña se independice dentro de la UE. Él señala que “el artículo 4.2 del Tratado de la Unión Europea es terminante cuando señala que la Unión deberá respetar las estructuras fundamentales constitucionales y políticas y la integridad territorial de los Estados miembros, cuya determinación es competencia exclusiva de éstos. En consecuencia, la UE no puede reconocer una declaración unilateral de independencia de una parte de un Estado miembro”. Esto es lo que Reding asume en su carta.

Cal recordar que aquest Íñigo Méndez de Vigo, és l’actual secretari de l’Estat espanyol, membre del Govern del PP, i el que fa d’enllaç amb la Comissió Europea… no pensarem pas que és un nacionalista, un independentista… és un polític conservador que defensa la posició del seu govern… i que si vol ja té feina amb el tema dels pressupostos de les espanyes… ara que han hagut de venir els «homes de negre»… si ell fos un bon transmissor de les dades, no hauria calgut la visita al llarg d’una setmana d’aquest personatges que han vingut a fiscalitzar la nostra despistada economia…

Tornem a Europa… podem fer una ullada al nostre diari «La Vanguardia» en l’edició d’avui 31-11-2012,

http://www.lavanguardia.com/politica/20121030/54353650784/bruselas-catalunya-ue.html

Com veieu.. aquí la Ramoneta tindrà tanta o + feina que la puta…

Per postres un altra comissari… aquest no és conservador, és una mic del PSOE, Joaquin Almunia, també hi diu la seva:

«No se puede dar una respuesta tajante en decir que si alguien se segrega, se queda fuera y no sabemos nada más de él por los siglos de los siglos. No es así», afirmó Almunia.

Aquest JA, és basc, socialista, economista, Comissari per la Competència, i Vicepresident de la Comissió Europea… i deu entendre quelcom ! passeja i treballa per Europa des del 2004. (i en la política espanyola, va ser ministre ja el 1982).

I ara què farem ? Seguiran arrivant opinions de la puta i d’altres de la Ramoneta…. i així fins, abans del judici final, poder resoldre el tema.

Per activa i per passiva, en anglès i en francès, la Comissió Europea (CE) ha desmentit aquests dies que s’hagi pronunciat oficialment sobre la hipotètica independència de Catalunya, tal com assegurava avui el diari El País.

Fonts de l’executiu comunitari així ho havien expressat avui a Nació Digital, i el propi portaveu de l’ens, Olivier Bailly, així ho ha refermat en roda de premsa: «La posició de la Comissió és clara: no és el nostre rol, el d’expressar una posició sobre temes d’organització interna relacionats amb dissenys constitucionals d’un estat membre.»


Preguntat sobre la carta que la vicepresidenta Viviane Reding va escriure al govern espanyol, Bailly no l’ha desmentida, però sí que ha desmentit la interpretació que en feia El País, que assegurava que la CE assumia la tesi de Rajoy sobre l’expulsió de la UE que comportaria la independència de Catalunya. La carta ha creat certa polèmica a Brussel·les, i contradiccions entre els diversos portaveus, per si s’havia enviat en nom de la CE o a títol personal.

Bailly ha reiterat que Brussel·les només es pronunciarà «a petició d’un estat membre» i quan es detalli «un escenari precís». I hi ha afegit: «L’escenari concret de la separació d’un estat membre o la creació d’un nou estat no seria neutral pel que fa als tractats de la Unió Europea, i per això la CE expressaria la seva opinió sobre les seves conseqüències legals d’acord amb la normativa europea a petició d’un estat membre que detallés un escenari precís.» Un cop més, ha defensat: «No és el rol de la Comissió expressar una posició sobre temes d’organització interna relacionats amb dissenys constitucionals d’un estat membre.»

La CE, doncs, insta Espanya a negociar amb Catalunya per posar-se d’acord sobre com seria un hipotètic Estat català en el marc de la Unió Europea, negociant aspectes com el nombre d’eurodiputats de cada nou estat o el nombre de vots a les institucions europees, i només després seria Brussel·les qui oferiria la seva opinió legal sobre les conseqüències de tot plegat i s’iniciaria un debat amb la resta d’estats membres.
Aquest canvis, han reiterat les fonts comunitàries, serien subjectes a un acord amb la resta de 26 estats membres. Fins aleshores, però, Brussel·les rebutja pronunciar-se sobre si una Catalunya independent seria dins o fora de la UE, perquè considera que és més neutral no fer-ho. De fet, ni tan sols si Artur Mas tira endavant amb un referèndum amb la pregunta proposada fins ara: «Vol que Catalunya sigui un nou estat de la UE?», Brussel·les no es pronunciarà.
L’escenari descrit per aquestes fonts implica la necessitat d’un acord entre Barcelona i Madrid. De moment, la Comissió Europea no preveu l’escenari d’una declaració unilateral d’independència.

Tot això darrer i una mica millor ho podeu trobar a,

http://www.naciodigital.cat/noticia/48287/ce/demana/madrid/detalli/escenari/precis/secessio

No us perdeu l’entrevista, document final… si cal que us ajudi algun col·lega en la traducció.

I com que encara queda temps… de moment hem d’anar a votar el 25 N, la campanya encara no ha començat… preparem les orelles, ells ulls i les neurones… hi haurà una batalla de desinformacions que la Bayer farà l’agost amb les aspirines per a poder sobreviure, encara que jo aconsello apuntar-se a ioga…

http://www.youtube.com/watch?v=HDfCIE0zQjQ

I si us ha agradat i ja voleu fer una primera lliçó…

http://www.youtube.com/watch?v=yN-g8wuinGE&feature=fvwrel

Ens acomiadarem amb una música excel·lent encara que no opteu pel ioga i/o la meditació trascendental…

http://www.youtube.com/watch?v=hsExNaTNdxo

Un petó.net

Cerverí de GirOna

Un comentario en «FER LA PUTA I LA RAMONETA»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *