SUBCOMANDANTE GALEANO

 

Jo vinc d’un silenci… molt adient per introduir aquest enigmàtic personatge.

Començarem per comentar una mica qui és el SUBCOMANDANTE MARCOS i el seu entorn…

Us proposo consultar la viqui però en la versió del Cervantes.. és una mica + extensa i ajuda a millor entendre aquest personatge…

https://es.wikipedia.org/wiki/Subcomandante_Marcos

Molts el van conèixer per primer cop així…

En paraules d’ell mateix ha comentat diverses vegades: «Marcos es el nombre de un compañero que murió, y nosotros siempre tomábamos los nombres de los que morían, en esta idea de que uno no muere sino que sigue en la lucha».

Inicialment el Subcomandant Marcos (o Subcomandant Insurgent Marcos) és el principal portaveu (sovint considerat líder) de l’organització armada indígena mexicana denominada «EZLN – Ejército Zapatista de Liberación Nacional» (en català, Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional), que va fer la seva primera aparició pública l’1 de gener de 1994, quan van llançar una ofensiva militar i va agafar el poder de sis municipis de l’estat mexicà de Chiapas, tot demanant democràcia, llibertat i justícia per als indígenes.
Des del primer moment el Subcomandant Marcos s’ha caracteritzat per les seves habilitats literàries i la traça amb els mitjans de comunicació… la seva cara coberta amb un passamuntanyes, ha corregut pel món com a símbol de resistència com una visió contemporània del vell rostre del Che Guevara.

Aviat el govern mexicà va declarar públicament que ja sabia la identitat de l’encaputxat, així el 9 de febrer de 1995 el va identificar com a Rafael Sebastián Guillén Vicente, ex-professor universitari a la Ciutat de Mèxic.

Els periodistes aviat van publicar que aquest RSGV havia nascut a Mèxic, fill d’immigrants de Zamora. Va estudiar a un institut jesuïta a Tampico per després traslladar-se a Mèxic DF, on es va llicenciar en Filosofia per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) amb la tesi «Filosofia i educació: Pràctiques discursives i pràctiques ideològiques en els llibres de primària».

Després va començar la seva activitat com a professor a la UNAM, que es va veure truncada per la seva activitat revolucionària.

Curiosament ara que tenim + dades sobre ell… sabem que el seu pare ha estat un membre destacat del PRI. I per postres té una germana, PALOMA GUILLÉN VICENTE que és llicenciada en Dret, i Master en Administració Pública que acaba de ser captada pel PRI com una peça en el nou equip que ha de regenerar aquest partit dinosaure de Mèxic.

Sabem que aquesta germana ha estat treballant com a subsecretària de Població, Emigració i Assumptes religiosos de la Secretaria de Governació del govern del President Enrique Peña Nieto. Aquesta notícia encara no ha arribat a la premsa de les espanyes.

La major part de les actuacions del Subcomandante Marcos han estat espectacular i quan la premsa s’ha interessat per la seva identitat, ha sabut contestar que no és important… i sempre ha negat ser Rafael Guillén… la família d’aquest diu que no sap on para i que mai diran si Marcos i Rafael són la mateixa persona.

A la Gran Marxa a la capital l’any 2001, Marcos va visitar la UNAM i durant el discurs va deixar clar que ja havia estat allà abans.

És espectacular la quantitat de gent que segueix les seves intervencions públiques….

L’any 68 va modelar a moltes persones… unes pel maig del 68, altres per la Matança de Tlatelolco l’any 1968… després ell va ingressar a una organització maoista per passar posteriorment al zapatisme.

https://es.wikipedia.org/wiki/Movimiento_de_1968_en_M%C3%A9xico

Aviat va comprendre que el maoisme i altres tendències comunistes no acabaven de ser interessants pels indígenes de Mèxic… i com a bon filòsof va fer un gir en el seu pensament revolucionari… el fet de participar en moviments indígenes de Chiapas, va transformar la seva ideologia tot acostant-la a visions revolucionàries més modernes.

Unes imatges d’aquest fet, la manifestació i matança a l’octubre del 68,

La matança va ser quelcom bestial… encara no hi ha dades concretes:

  • El govern mexicà manifestà que van ser 20 morts
  • 3 anys + tard l’escriptora Elena Poniatowska, en el seu llibre «La noche de Tlatelolco», publicà una entrevista de una madre que buscava entre els cadàvers al seu fill i considerava pe com a mínim havia comptat 65 cadàvers en un sol indret.
  • El periodista anglès John Rodda, va fer investigacions independents, va entrevistar sobrevivents i testimonis dels fets a diferents hospitals i va calcular uns 325 morts.
  • Sigui quin sigui el nombre va ser una actuació desmesurada i bestial, esperem que no es torni a repetir.

Altres idees que ha anat exponent als seus discursos i accions estan més relacionades amb els ideals marxistes revisionistes de l’italià Antonio Gramsci, molt populars a Mèxic, quan ell estudiava a la UNAM.

Si disposeu de 12 minutets podeu seguir una lliçó basada en els conceptes del Gramsci,

Bé retornant al Subcomandante Marcos, en paraules dels seus discursos:

«Les enseñamos, a los niños, que hay tantas palabras como colores, y que hay tantos pensamientos porque de por sí el mundo es para que en él nazcan palabras. Que hay pensamientos diferentes y que debemos respetarlos… Y les enseñamos a hablar con la verdad, es decir, con el corazón.»

Hi ha un llibre magnífic… malauradament ara no el tinc a mà… però hi ha un clip multimèdia que ens el comenta en 5 minuts:

El temps passa i el Subcomandante Marcos també evoluciona…

Però les seves paraules segueixen el mateix to… revolucionaris

Tots hem llegit alguna vegada Eduardo Galeano

https://es.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Galeano

Malauradament ens va deixar un ja passat 14 d’abril del 2015…

De totes maneres encara recordem alguns dels seus pensaments:

Podríem seguir molta estona… perquè el Galeano és un pou de pensaments… però hem de seguir…

Seguint amb la tradició de retornar a viure un nom d’un persona interessant morta… el filòsof Subcomandante Marcos a partir del 14-04-2015 va canviar-se i va esdevenir Subcomandante Galeano.

Aquí pels mitjans de comunicació controlats pels «pobrets de l’IBEX 35» sabem poquet d’ell però a la xarxa hi ha un grapat de notícies dels indígenes i de les aparicions del Subcomandante, ara Insurgente Galeano.

Actualment s’ha obert un debat dins els moviments indigenistes… i han preparat la seva participació al procés electoral… ell no es presenta… han escollit una candidata, des d’aquí li desitgem molta sort i que pugui entrar al Parlament Mexicà… guanyar encara no és possible… les coses a Mèxic estan molt complicades.

Els blocaires interessats en aquest tema, podeu ampliar informacions a :

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/

Avui mateix hi ha notícies fresques sobre el particular:

http://www.excelsior.com.mx/nacional/2017/01/02/1137372

Ens acaba d’arribar una informació fresca, sembla ser que ja es coneix la identitat de la representant dels pobles indígenes…

«una candidata única en la historia de México: Agustina García de Jesús, una mujer indígena mixteca apoyada por el Congreso Nacional Indígena (CNI), el Partido Obrero Socialista (POS) y el Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN).
Agustina García de Jesús tiene 37 años, es una madre de 6 niños menores de edad, su lengua materna es el tu’un —mixteco guerrerense—, es trabajadora doméstica, vende tamales y cultiva en una de las zonas semiurbanas en el muncipio guerrerense de Ayutla.
Es de notar que esta mujer indígena mixteca aspire al cargo presidencial, el mismo que ocupó Porfirio Díaz, quien tenía también sangre mixteca por parte de su madre y de quien cuentan que se talqueaba la cara para blanquear su color de piel mixteca. Y no sólo se talqueaba a sí mismo, sino que intentaba talquear, blanquear, al país que estaba bajo su yugo. Después de un poco más de cien años, una mujer indígena, representante de los grupos más oprimidos del país, mujeres e indígenas, intenta tomar el puesto desde el cual un dictador racista sometió al grueso de la población. Agustina García de Jesús es una verdadera representante popular de un enorme grupo de personas oprimido durante siglos.»

És una d’aquestes integrants…

Segur que faran un paper interessant, els seus objectius són senzills però canviarien la manera de fer dels polítics de torn que sols pensen en la seva butxaca i afavorir als amics…

  1. Servir y no servirse
  2. Construir y no destruir
  3. Obedecer y no mandar
  4. Proponer y no imponer
  5. Convencer y no vencer
  6. Bajar y no subir
  7. Enlazar y no aislar

Recordem un post del Subcomandante quan encara era Marcos:

Ens acomiadarem amb un clip promocional del EZLN que ha tingut molt de ressò a la xarxa,

Petó.net

Cerverí de GirOna